createyourhealth.pl

Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis • przepis • składniki • przygotowanie

Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!

Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis

Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
chrzan tarty - 1 łyżka
jogurt grecki - 400 g
sok z cytryny - 1 łyżka
szczypior cebuli - 24 g
syrop z agawy - 0,25 łyżeczki
brokuł - 100 g
cebula czerwona - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
kolba kukurydzy - 2 szt.
rozmaryn świeży - 8 g
pieczarki brązowe - 5 szt.
bułka tarta - 55 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 2 szt.
musztarda - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
nasiona słonecznika - 100 g
oliwa z oliwek - 100 ml
natka pietruszki - 20 g
parmezan tarty - 100 g
makaron z soczewicy - 90 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZONE WARZYWA PRZYGOTUJ:
naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą.
2.CUKINIĘ KROIMY W:
talarki i układamy na dnie naczynia.
3.Z KOLB KUKURYDZY:
odcinamy ziarna i wykładamy je na cukinię.
4.DODAJEMY RÓŻYCZKI BROKUŁU,:
pieczarki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną na grube kawałki i paprykę pokrojoną w paski.
5.PAPRYCZKĘ CHILI KROIMY:
w talarki i układamy na wierzchu. DODAJEMY GAŁĄZKI: rozmarynu. CAŁOŚĆ SKRAPIAMY: oliwą. OPRÓSZAMY SOLĄ I: pieprzem.
6.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do temp.
7.200°C NA 30:
minut. UWAGA!.
8.DO WARZYW MOŻNA:
dołożyć przygotowaną według przepisu poniżej pierś kurczaka i wszystko upiec razem.
9.MARYNOWANA PIERŚ KURCZAKA:
Przygotuj mięso w temperaturze pokojowej (wyjmij je odpowiednio wcześnie z lodówki!) piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C Bułkę tartą wsypujemy do miski.
10.DODAJEMY CZOSNEK PRZECIŚNIĘTY:
przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan.
11.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
12.MIĘSO Z OBU:
stron oprószamy solą i pieprzem. SKRAPIAMY OLIWĄ SPODNIĄ: stronę.
13.Z WIERZCHU PIERSI:
kurczaka smarujemy musztardą. POSYPUJEMY PRZYGOTOWANĄ: posypką.
14.MIĘSO DOKŁADAMY DO:
piekących się warzyw.
15.PIECZEMY 20 MINUT:
w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
16.PESTO Z PIETRUSZKI:
Przygotuj blender Wszystkie składniki umieszczamy w misie blednera i miksujemy.
17.MAKARON Z SOCZEWICY:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
18.JEŻELI CHCEMY ZJEŚĆ:
go później, warto po odcedzeniu skropić go oliwą i wymieszać.
19.TO GWARANTUJE, ŻE:
makaron nie obeschnie.
20.SOS JOGURTOWY JOGURT:
mieszamy z chrzanem.
21.DODAJEMY OLIWĘ, SYROP:
z agawy, sok wyciśnięty z cytryny, posiekane szczypiorek i bazylię. CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY PIEPRZEM: i solą.
22.MIESZAMY I ODSTAWIAMY:
do lodówki na 30 minut.
23.PROPOZYCJE PODANIA KURCZAKA:
podajemy z pieczonymi warzywami i makaronem.
24.OBOK WARZYW PODAJEMY:
sos jogurtowy. DO MIĘSA PODAJEMY: pesto.
25.KAŻDY ELEMENT DANIA:
możemy wykorzystać również w innych przepisach w dowolnej kompozycji.
Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZONE WARZYWA PRZYGOTUJ

naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą.

2

CUKINIĘ KROIMY W

talarki i układamy na dnie naczynia.

3

Z KOLB KUKURYDZY

odcinamy ziarna i wykładamy je na cukinię.

4

DODAJEMY RÓŻYCZKI BROKUŁU,

pieczarki przekrojone na pół, cebulę pokrojoną na grube kawałki i paprykę pokrojoną w paski.

5

PAPRYCZKĘ CHILI KROIMY

w talarki i układamy na wierzchu. DODAJEMY GAŁĄZKI: rozmarynu. CAŁOŚĆ SKRAPIAMY: oliwą. OPRÓSZAMY SOLĄ I: pieprzem.

6

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do temp.

7

200°C NA 30

minut. UWAGA!.

8

DO WARZYW MOŻNA

dołożyć przygotowaną według przepisu poniżej pierś kurczaka i wszystko upiec razem.

9

MARYNOWANA PIERŚ KURCZAKA

Przygotuj mięso w temperaturze pokojowej (wyjmij je odpowiednio wcześnie z lodówki!) piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C Bułkę tartą wsypujemy do miski.

10

DODAJEMY CZOSNEK PRZECIŚNIĘTY

przez praskę lub starty na tarce o drobnych oczkach, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan.

11

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

12

MIĘSO Z OBU

stron oprószamy solą i pieprzem. SKRAPIAMY OLIWĄ SPODNIĄ: stronę.

13

Z WIERZCHU PIERSI

kurczaka smarujemy musztardą. POSYPUJEMY PRZYGOTOWANĄ: posypką.

14

MIĘSO DOKŁADAMY DO

piekących się warzyw.

15

PIECZEMY 20 MINUT

w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

16

PESTO Z PIETRUSZKI

Przygotuj blender Wszystkie składniki umieszczamy w misie blednera i miksujemy.

17

MAKARON Z SOCZEWICY

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

18

JEŻELI CHCEMY ZJEŚĆ

go później, warto po odcedzeniu skropić go oliwą i wymieszać.

19

TO GWARANTUJE, ŻE

makaron nie obeschnie.

20

SOS JOGURTOWY JOGURT

mieszamy z chrzanem.

21

DODAJEMY OLIWĘ, SYROP

z agawy, sok wyciśnięty z cytryny, posiekane szczypiorek i bazylię. CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY PIEPRZEM: i solą.

22

MIESZAMY I ODSTAWIAMY

do lodówki na 30 minut.

23

PROPOZYCJE PODANIA KURCZAKA

podajemy z pieczonymi warzywami i makaronem.

24

OBOK WARZYW PODAJEMY

sos jogurtowy. DO MIĘSA PODAJEMY: pesto.

25

KAŻDY ELEMENT DANIA

możemy wykorzystać również w innych przepisach w dowolnej kompozycji.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4076,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2038 kcal

🥑

Tłuszcz

102,7 g

🌾

Węglowodany

131,1 g

🥬

Błonnik

21,2 g

💪

Białko

119,8 g

Podobne przepisy