createyourhealth.pl

Brownie z chałwą • przepis • składniki • przygotowanie

Mocno czekoladowe i z dodatkami inspirowanymi słoneczną Grecją – właśnie takie jest brownie z chałwą! A podane z lodami i świeżymi owocami jagodowymi zamienia się w prawdziwie dekadencką ucztę na słodko.

Brownie z chałwą

Mocno czekoladowe i z dodatkami inspirowanymi słoneczną Grecją – właśnie takie jest brownie z chałwą! A podane z lodami i świeżymi owocami jagodowymi zamienia się w prawdziwie dekadencką ucztę na słodko.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 200 g
czekolada gorzka - 200 g
jajko - 3 szt.
cukier - 80 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 120 g
kakao - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
chałwa waniliowa - 100 g
lody waniliowe - 4 gałki
truskawka - 35 g
malina - 35 g
borówki - 35 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ Z MASŁEM:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową masę czekoladową odstawiamy do przestudzenia.
2.UBIJAMY JAJKA:
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą i kremową masę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BROWNIE:
Wystudzoną masę czekoladową miksujemy krótko z ubitymi jajkami. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie przesiewamy je przez sitko o drobnych oczkach do masy czekoladowo-jajecznej. Całość delikatnie mieszamy.
4.PIECZEMY BROWNIE:
Chałwę dość grubo siekamy. Ciasto na brownie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je chałwą i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 160°C.
5.PODAJEMY BROWNIE:
Gotowe brownie studzimy, kroimy na kawałki i podajemy z lodami waniliowymi i świeżymi owocami.
Brownie z chałwą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ Z MASŁEM

Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki i wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotową masę czekoladową odstawiamy do przestudzenia.

2

UBIJAMY JAJKA

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą i kremową masę, pod koniec ubijania dodajemy szczyptę soli.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BROWNIE

Wystudzoną masę czekoladową miksujemy krótko z ubitymi jajkami. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Następnie przesiewamy je przez sitko o drobnych oczkach do masy czekoladowo-jajecznej. Całość delikatnie mieszamy.

4

PIECZEMY BROWNIE

Chałwę dość grubo siekamy. Ciasto na brownie przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je chałwą i pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 160°C.

5

PODAJEMY BROWNIE

Gotowe brownie studzimy, kroimy na kawałki i podajemy z lodami waniliowymi i świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4772,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1193,1 kcal

🥑

Tłuszcz

82,9 g

🌾

Węglowodany

87,6 g

🥬

Błonnik

7,8 g

💪

Białko

19,3 g

Podobne przepisy

Brownie z chałwą - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl