createyourhealth.pl

Jabłecznik • przepis • składniki • przygotowanie

Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.

Jabłecznik

Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 2 łyżki
cukier puder - 250 g
cukier wanilinowy - 12 g
cytryna - 0,5 szt.
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
masło - 15 g
rodzynki - 75 g
sól - 1 szczypta
sok jabłkowy - 120 ml
mąka pszenna - 300 g
jabłko zielone - 1,2 kg

Instrukcje przygotowania

1.JABŁKA KROIMY W KOSTKĘ:
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z mąką, 90 g cukru pudru, cukrem waniliowym, solą, żółtkiem i 2–3 łyżkami zimnej wody na kruche ciasto. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, krawędź smarujemy tłuszczem.
2.PIECZEMY SPÓD:
W międzyczasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt koła o średnicy ok. 30 cm, i wykładamy nim tortownicę, formując przy tym krawędź o wysokości 4–5 cm. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami suszonej fasoli/grochu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut. Papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy, spód pieczemy dalej przez kolejne 3 minuty.
3.WYKŁADAMY MUS JABŁKOWY:
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt koła o średnicy 26 cm. Gorący mus jabłkowy równomiernie rozkładamy na wcześniej upieczonym spodzie. Przykrywamy ciastem, krawędzie dobrze dociskamy. Pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 20–25 minut na żółtozłoty kolor.
Jabłecznik

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

JABŁKA KROIMY W KOSTKĘ

Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z mąką, 90 g cukru pudru, cukrem waniliowym, solą, żółtkiem i 2–3 łyżkami zimnej wody na kruche ciasto. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, krawędź smarujemy tłuszczem.

2

PIECZEMY SPÓD

W międzyczasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt koła o średnicy ok. 30 cm, i wykładamy nim tortownicę, formując przy tym krawędź o wysokości 4–5 cm. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami suszonej fasoli/grochu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut. Papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy, spód pieczemy dalej przez kolejne 3 minuty.

3

WYKŁADAMY MUS JABŁKOWY

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt koła o średnicy 26 cm. Gorący mus jabłkowy równomiernie rozkładamy na wcześniej upieczonym spodzie. Przykrywamy ciastem, krawędzie dobrze dociskamy. Pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 20–25 minut na żółtozłoty kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4052,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

337,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,5 g

🌾

Węglowodany

48,7 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

3,5 g

Podobne przepisy

Jabłecznik - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl