createyourhealth.pl

Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem • przepis • składniki • przygotowanie

Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!

Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem

Jak smakują grzyby z dorszem? Wypróbuj przepis Karola na zupę z podgrzybków i przekonaj się sam!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ząbek czosnku - 2 szt.
dorsz filet - 300 g
śmietana 18% - 4 łyżki
seler - 1 szt.
liść laurowy - 6 szt.
masło - 10 g
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
por - 1 szt.
sól - 1 szczypta
podgrzybki - 120 g
majeranek suszony - 2 łyżki
groch - 190 g
świeży koperek - 25 g
woda - 400 ml
sok z kapusty kiszonej - 600 ml
ziele angielskie - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY DORSZA, GOTUJEMY GRZYBY I GROCH:
Dorsza marynujemy w jednym posiekanym ząbku czosnku i nacieramy połową majeranku z odrobiną oleju, odstawiamy na pół godziny. Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie przez pół godziny, po czym gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Groch moczymy i gotujemy do miękkości. Grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Wywar z grzybów zachowujemy.
2.GOTUJEMY WARZYWA:
Drugi ząbek czosnku kroimy w plastry. Seler kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Pokrojony seler z czosnkiem w plastrach smażymy delikatnie na maśle z olejem na wolnym ogniu, tak by warzywa nie złapały koloru. Wywar z grzybów dodajemy do warzyw, podlewamy zakwasem kapuścianym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, resztę suszonego majeranku i gotujemy do miękkości.
3.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Por (tylko białe części) kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Ugotowane grzyby, groch i por dodajemy do wywaru. Do miseczki z kwaśną śmietaną dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, hartujemy i rozprowadzamy śmietanę w zupie. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
4.PIECZEMY DORSZA:
Dorsza pieczemy w piecu ok. 5-8 minut w temperaturze 180°C (termoobieg). Upieczoną rybę łamiemy na małe kawałeczki i zalewamy zupą.
Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY DORSZA, GOTUJEMY GRZYBY I GROCH

Dorsza marynujemy w jednym posiekanym ząbku czosnku i nacieramy połową majeranku z odrobiną oleju, odstawiamy na pół godziny. Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie przez pół godziny, po czym gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Groch moczymy i gotujemy do miękkości. Grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Wywar z grzybów zachowujemy.

2

GOTUJEMY WARZYWA

Drugi ząbek czosnku kroimy w plastry. Seler kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm). Pokrojony seler z czosnkiem w plastrach smażymy delikatnie na maśle z olejem na wolnym ogniu, tak by warzywa nie złapały koloru. Wywar z grzybów dodajemy do warzyw, podlewamy zakwasem kapuścianym, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, resztę suszonego majeranku i gotujemy do miękkości.

3

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Por (tylko białe części) kroimy w kostkę o wymiarach 1cm x 1cm. Ugotowane grzyby, groch i por dodajemy do wywaru. Do miseczki z kwaśną śmietaną dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, hartujemy i rozprowadzamy śmietanę w zupie. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

4

PIECZEMY DORSZA

Dorsza pieczemy w piecu ok. 5-8 minut w temperaturze 180°C (termoobieg). Upieczoną rybę łamiemy na małe kawałeczki i zalewamy zupą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1678,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

419,7 kcal

🥑

Tłuszcz

9,9 g

🌾

Węglowodany

54 g

🥬

Błonnik

28,8 g

💪

Białko

28,8 g

Podobne przepisy

Grzybowa zupa z podgrzybków z pieczonym dorszem - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl