Jajka w sosie tatarskim • przepis • składniki • przygotowanie
Jajka w sosie tatarskim to niezwykle lubiana przystawka, którą zwykle przyrządza się na Wielkanoc. Delikatne jajka idealnie komponują się z wyrazistym, kremowym sosem. Sprawdź jak zrobić pyszne jajka, które staną się smaczną ozdobą twojego stołu nie tylko od święta!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Ogórki, kapary i grzybki drobno siekamy. Szalotkę delikatnie obieramy i również drobno siekamy (im drobniej, tym lepiej). Wszystko przekładamy do miski.
DODAJEMY ŚMIETANĘ, MUSZTARDĘ I MAJONEZ
Do miski dodajemy śmietanę, musztardę oraz majonez. Mieszamy.
DODAJEMY PRZYPRAWY I ZIOŁA
Zioła myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy. Zostawiamy jednak kilka listków pietruszki do dekoracji jajek. Dodajemy sól oraz pieprz. Wrzucamy do miski także posiekane zioła. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 15 minut.
GOTUJEMY JAJKA
Do garnka wlewamy 700 ml wody i wkładamy jajka. Ustawiamy na kuchence. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 7-8 minut. Potem ściągamy garnek z kuchenki i wylewamy z niego wrzątek. Zalewamy jajka chłodną wodą i studzimy je.
OBIERAMY I KROIMY JAJKA
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół.
SERWUJEMY JAJKA
Sos tatarski wyciągamy z lodówki i przekładamy go na wybrane naczynie do serwowania. Potem układamy na nim połówki jajek i dekorujemy pietruszką. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1302,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
325,6 kcal
Tłuszcz
25,7 g
Węglowodany
8,1 g
Błonnik
0,8 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w śmietanowo - musztardowym sosie z białego wina
Kruche mięso królika to idealny pomysł na obiad. W połączeniu z białym winem i kremowym sosem smakuje wybornie.

Sos ze świeżych ziół i oliwy z oliwek
Do pieczonych warzyw, do sałatek, do pizzy! Ten sos ze świeżych ziół sprawi, że każde danie będzie wyjątkowe. Przygotuj go i sprawdź, ile ma w sobie smaku i aromatu.

2 sposoby na kaczkę i mandarynki
Prawie identyczne składniki i dwa dania o innym smaku? To możliwe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nadziewane marchewki z ciasta francuskiego
Marchewki z ciasta francuskiego, wypełnione przepysznym nadzieniem z serka śmietankowego i wędzonego łososia. To niespotykany pomysł na przekąskę na Wielkanoc i nie tylko!

Jajka po hiszpańsku
Zmień zwykłą jajecznicę w danie inspirowane Hiszpanią! Sadzone jajka, pikantny sos i tortilla to pyszny pomysł na śniadanie.

Świąteczne bałwanki
Świąteczne bałwanki to superokazja do smacznych i rodzinnych zabaw w kuchni. Przygotujecie wspólnie urocze figurki, które mogą służyć za dekorację świątecznego stołu lub słodki podarunek dla przyjaciół!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
Dania wytrawne z owocowym akcentem z pewnością nie są Wam obce, ale czy słyszeliście o takim połączeniu? Koniecznie wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie wszystkich makaronem z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym.

Salsa z mango i awokado
Talerz rozmaitości, który cieszy oczy? To musi być salsa z mango i awokado! Wykorzystaj proponowane składniki lub dodaj własne!

Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.