createyourhealth.pl

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!

Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią

Jeśli znudziły Ci się już ryby smażone, koniecznie wypróbuj przepis Okrasy na jesiotra parzonego w maśle!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
dynia hokkaido - 500 g
filet z jesiotra - 500 g
kapusta kiszona - 400 g
kolendra świeża - 45 g
limonka - 1 szt.
liść laurowy - 4 szt.
masło - 150 g
miód - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z kapusty kiszonej - 500 ml
sól - 1 szczypta
ziele angielskie - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY JESIOTRA:
Oczyszczone filety z jesiotra, bez skóry myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem i skórką otartą z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ:
Masło rozpuszczamy na patelni, dorzucamy rozgniecione 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę smażymy, następnie wlewamy sok z kiszonej kapusty. Do tak przygotowanego wywaru wkładamy jesiotra. Przykrywamy i dusimy na minimalnym ogniu lub zagotowujemy delikatnie. Wyłączamy i zostawiamy rybę w wywarze na 20-25 minut.
3.SMAŻYMY DYNIĘ Z KAPUSTĄ:
Dynię kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy dynię razem z cebulą i posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy posiekaną kapustę i wszystko razem chwilę smażymy. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki i posiekaną kolendrą.
4.PODAJEMY JESIOTRA:
Podsmażoną dynię przekładamy na talerz, układamy na niej kawałki jesiotra i ozdabiamy kilkoma listkami świeżej kolendry.
Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY JESIOTRA

Oczyszczone filety z jesiotra, bez skóry myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem i skórką otartą z limonki. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ

Masło rozpuszczamy na patelni, dorzucamy rozgniecione 2 ząbki czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Chwilę smażymy, następnie wlewamy sok z kiszonej kapusty. Do tak przygotowanego wywaru wkładamy jesiotra. Przykrywamy i dusimy na minimalnym ogniu lub zagotowujemy delikatnie. Wyłączamy i zostawiamy rybę w wywarze na 20-25 minut.

3

SMAŻYMY DYNIĘ Z KAPUSTĄ

Dynię kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy dynię razem z cebulą i posiekanym ząbkiem czosnku. Dodajemy posiekaną kapustę i wszystko razem chwilę smażymy. Doprawiamy miodem, sokiem z limonki i posiekaną kolendrą.

4

PODAJEMY JESIOTRA

Podsmażoną dynię przekładamy na talerz, układamy na niej kawałki jesiotra i ozdabiamy kilkoma listkami świeżej kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2206,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

551,7 kcal

🥑

Tłuszcz

40,6 g

🌾

Węglowodany

22,5 g

🥬

Błonnik

24,8 g

💪

Białko

24,8 g

Podobne przepisy