Zrazy z karkówki • przepis • składniki • przygotowanie
Zrazy z karkówki wieprzowej to jedno z bardziej lubianych tradycyjnych, polskich dań. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu oraz wolnemu duszeniu mięso staje się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Podane z kaszą, ziemniakami lub kluskami stanowią sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Jak przyrządzić wyśmienite zrazy? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODGOTOWUJEMY MARCHEW
Marchew myjemy i obieramy z łupiny. Wkładamy ją do rondelka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy przez 8 minut, aby lekko zmiękła.
ROZBIJAMY MIĘSO
Karkówkę dzielimy na plastry, a potem układamy na desce. Kawałek karkówki przykrywamy folią spożywczą i ściereczką, a potem delikatnie rozbijamy. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plastrami mięsa.
DOPRAWIAMY MIĘSO
Plastry karkówki posypujemy szczyptą soli oraz pieprzem.
NADZIEWAMY ZRAZY
Każdy kawałek karkówki smarujemy musztardą. Podgotowaną marchew kroimy w słupki. Układamy po jednym słupku na plastrze karkówki. Ogórki również kroimy w słupki i także rozkładamy po jednym. Najlepiej układać składniki na środku lub wzdłuż dłuższego boku plastrów.
ZWIJAMY ZRAZY
Ciasno zawijamy roladkę, a potem spinamy ją wykałaczką. Czynność powtarzamy z wszystkimi kawałkami mięsa.
OBSMAŻAMY MIĘSO
W naczyniu żaroodpornym rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Potem układamy zrazy w naczyniu i podsmażamy z obu stron. Podsmażone roladki układamy na talerzu.
PODSMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Potem podsmażamy ją na tym samym tłuszczu.
DUSIMY ZRAZY
Zrazy ponownie umieszczamy w naczyniu i wlewamy lekko podgrzany bulion. Dodajemy liść laurowy, ziele oraz majeranek. Przykrywamy i dusimy przez 45 minut. Pod koniec wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie.
ZAGĘSZCZAMY SOS
Do kubka wlewamy 5 łyżek zimnej wody i łączymy je z mąką. Potem dolewamy 3 łyżki sosu, który powstał z duszenia zrazów i mieszamy. Dodajemy resztę soli oraz paprykę, ponownie mieszamy. Zawartość wlewamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy. Gotujemy wszystko jeszcze przez 10 minut, a potem wyciągamy z mięsa wykałaczki i gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1122,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
561,4 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
32,1 g
Błonnik
4,8 g
Białko
51,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Boeuf Strogonow i brownie z ciecierzycy
Czy kucharz przygotuje doskonałe brownie, a cukiernik boeuf Strogonow? Przekonaj się sam!

Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.

Kopytka z serem
Kopytka to tradycyjne polskie danie, ale w tej wersji jest znacznie odmienione! Klasyczne kopytka składają się przede wszystkim z ziemniaków, tutaj robią one nieco miejsca na inny ważny składnik - biały ser! Kopytka z serem można podawać zarówno na słono, jak i na słodko. Którą wersję wybraliśmy w naszym przepisie? Koniecznie sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!

Cebulowe ciasto francuskie
Francuskie ciasto o prawdziwie czeskim charakterze. Pachnący cebulą i porem wypiek pokocha niejeden smakosz!

Babka śmietankowa
Babka śmietankowa to puszyste ciasto o aksamitnej i lekkiej konsystencji. Dzięki dodatkowi śmietanki jest niezwykle wilgotna, delikatna i rozpływa się w ustach. Jak zrobić taką babkę? Sprawdź nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kajmak na trzy sposoby
Poznaj trzy sposoby Pawła Małeckiego na domowy kajmak! Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości!

Kofta z wołowiną i kaszą orkiszową
Szukasz innych pomysłów na obiad niż tradycyjne, polskie potrawy? Eksperymentuj z innymi kuchniami bez ograniczeń! Wbrew pozorom przyrządzenie zagranicznych dań nie jest niczym trudnym i poradzisz sobie z nimi nawet, jeśli nie masz dużego doświadczenia. Wypróbuj przepis na kofty i zrób wrażenie na domownikach i gościach!

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!