createyourhealth.pl

Keks królewski • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!

Keks królewski

Przygotuj razem z Pawłem Małeckim, keks iście królewski! Nie zabrakło w nim mnóstwa suszonych owoców i chrupiących orzechów!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 120 g
jajko - 3 szt.
masło - 150 g
mąka pszenna tortowa - 140 g
mąka ziemniaczana - 30 g
mąka żytnia - 40 g
mleko - 80 ml
orzech laskowy - 60 g
orzech włoski - 60 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 50 g
żurawina suszona - 40 g
morele suszone - 50 g
wiśniówka - 50 ml
wiśnie suszone - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.SIEKAMY BAKALIE:
Posiekane bakalie przesypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz miękkie masło. Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią oraz ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sodą, stopniowo dodajemy do masy. Na końcu dodajemy mleko w temperaturze pokojowej, 50 ml wiśniówki oraz wszystkie bakalie delikatnie przesypane mąką.
2.PIECZEMY KEKS:
Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu) na 50-55 minut.
Keks królewski

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SIEKAMY BAKALIE

Posiekane bakalie przesypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz miękkie masło. Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnią oraz ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i sodą, stopniowo dodajemy do masy. Na końcu dodajemy mleko w temperaturze pokojowej, 50 ml wiśniówki oraz wszystkie bakalie delikatnie przesypane mąką.

2

PIECZEMY KEKS

Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu) na 50-55 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3937,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

492,2 kcal

🥑

Tłuszcz

27,1 g

🌾

Węglowodany

52,6 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy