createyourhealth.pl

Kaczka pieczona z oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!

Kaczka pieczona z oliwkami

Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

olej rzepakowy - 2 łyżki
rozmaryn świeży - 16 g
cebula - 1 szt.
kaczka - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
oliwki czarne - 100 g
ząbek czosnku - 6 szt.
wino białe - 250 ml
makaron tagliatelle - 500 g
masło - 10 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwki zielone - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE:
lub żaroodporne Przygotuj wcześniej Makaron tagliatelle ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
2.ODCEDŹ NA DURSZSLAKU:
i przelej zimą wodą.
3.PRZYGOTOWANIE KACZKĘ DZIELIMY:
na porcje – uda z podudziami i piersi.
4.
USUWAMY KUPER.
5.SZYJKA, SKRZYDEŁKA I:
pozostały korpus nie zostaną wykorzystane, możemy z nich ugotować rosół.
6.Z PODUDZI POŁĄCZONYCH:
z udami odkrawamy kość.
7.PIERSI I UDA:
z podudziami kroimy na pół.
8.KAŻDY KAWAŁEK MIĘSA:
doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
9.W NACZYNIU ŻELIWNYM:
rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ok. 10 G MASŁA,: następnie na delikatnie rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki kaczki skórą do dołu.
10.SMAŻYMY OK.:
5-10 MINUT.
11.NASTĘPNIE OBRACAMY KAWAŁKI:
kaczki i smażymy przez 6-8 minut do uzyskania złotego koloru.
12.PODSMAŻONE KAWAŁKI KACZKI:
przekładamy do czystej miski.
13.OSOBNO DO MAŁEJ:
miseczki zlewamy połowę tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy kaczkę.
14.DO NACZYNIA ŻELIWNEGO,:
w którym smażyliśmy kaczkę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie talarki.
15.SMAŻYMY, CZĘSTO:
mieszając.
16.DODAJEMY LIŚCIE Z:
1 gałązki rozmarynu oraz 2 liście laurowe.
17.SMAŻYMY PRZEZ 2-3:
minuty.
18.PONOWNIE WKŁADAMY KAWAŁKI:
kaczki do naczynia z cebulą i czosnkiem, dodajemy czarne i zielone oliwki.
19.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
20.WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZALEWAMY:
białym winem wytrawnym, dokładnie mieszamy.
21.POSYPUJEMY IGŁAMI Z:
2 gałązek rozmarynu.
22.CAŁOŚĆ GOTUJEMY 2-3:
minuty.
23.NASTĘPNIE NACZYNIE PRZYKRYWAMY:
pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 30-40 minut.
24.PO UPIECZENIU KAWAŁKI:
kaczki przekładamy na talerz.
25.SOS REDUKUJEMY, PODGRZEWAJĄC:
w garnku.
26.UGOTOWANY MAKARON TAGLIATELLE:
wykładamy na talerz. PRZYPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
27.NA TALERZU UKŁADAMY:
kawałki kaczki.
28.CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM:
z oliwkami, czosnkiem, cebulą. DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: rozmarynu.
Kaczka pieczona z oliwkami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE

lub żaroodporne Przygotuj wcześniej Makaron tagliatelle ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.

2

ODCEDŹ NA DURSZSLAKU

i przelej zimą wodą.

3

PRZYGOTOWANIE KACZKĘ DZIELIMY

na porcje – uda z podudziami i piersi.

4

USUWAMY KUPER.

5

SZYJKA, SKRZYDEŁKA I

pozostały korpus nie zostaną wykorzystane, możemy z nich ugotować rosół.

6

Z PODUDZI POŁĄCZONYCH

z udami odkrawamy kość.

7

PIERSI I UDA

z podudziami kroimy na pół.

8

KAŻDY KAWAŁEK MIĘSA

doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

9

W NACZYNIU ŻELIWNYM

rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ok. 10 G MASŁA,: następnie na delikatnie rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki kaczki skórą do dołu.

10

SMAŻYMY OK.

5-10 MINUT.

11

NASTĘPNIE OBRACAMY KAWAŁKI

kaczki i smażymy przez 6-8 minut do uzyskania złotego koloru.

12

PODSMAŻONE KAWAŁKI KACZKI

przekładamy do czystej miski.

13

OSOBNO DO MAŁEJ

miseczki zlewamy połowę tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy kaczkę.

14

DO NACZYNIA ŻELIWNEGO,

w którym smażyliśmy kaczkę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie talarki.

15

SMAŻYMY, CZĘSTO

mieszając.

16

DODAJEMY LIŚCIE Z

1 gałązki rozmarynu oraz 2 liście laurowe.

17

SMAŻYMY PRZEZ 2-3

minuty.

18

PONOWNIE WKŁADAMY KAWAŁKI

kaczki do naczynia z cebulą i czosnkiem, dodajemy czarne i zielone oliwki.

19

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

20

WSZYSTKIE SKŁADNIKI ZALEWAMY

białym winem wytrawnym, dokładnie mieszamy.

21

POSYPUJEMY IGŁAMI Z

2 gałązek rozmarynu.

22

CAŁOŚĆ GOTUJEMY 2-3

minuty.

23

NASTĘPNIE NACZYNIE PRZYKRYWAMY

pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 30-40 minut.

24

PO UPIECZENIU KAWAŁKI

kaczki przekładamy na talerz.

25

SOS REDUKUJEMY, PODGRZEWAJĄC

w garnku.

26

UGOTOWANY MAKARON TAGLIATELLE

wykładamy na talerz. PRZYPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

27

NA TALERZU UKŁADAMY

kawałki kaczki.

28

CAŁOŚĆ POLEWAMY SOSEM

z oliwkami, czosnkiem, cebulą. DEKORUJEMY GAŁĄZKAMI: rozmarynu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8686 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2171,5 kcal

🥑

Tłuszcz

162,6 g

🌾

Węglowodany

102,8 g

🥬

Błonnik

59,7 g

💪

Białko

59,7 g

Podobne przepisy

Kaczka pieczona z oliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl