createyourhealth.pl

Tort cytrynowy na specjalne okazje • przepis • składniki • przygotowanie

Paweł pokaże Ci, jak przygotować tort idealny na specjalne okazje! Zasmakuje wszystkim fanom cytrynowych wypieków.

Tort cytrynowy na specjalne okazje

Paweł pokaże Ci, jak przygotować tort idealny na specjalne okazje! Zasmakuje wszystkim fanom cytrynowych wypieków.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
trudny

Składniki

ser mascarpone - 250 g
żelatyna - 30 g
śmietanka kremówka 30% - 600 ml
cukier wanilinowy - 8 g
cytryna - 1 szt.
jajko - 6 szt.
mąka ziemniaczana - 80 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
mąka pszenna - 120 g
cukier - 80 g
woda - 80 ml
cukier puder - 40 g
sok z cytryny - 1 łyżka
śmietan fix - 9 g
śmietana 30% - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Wszystkie sypkie składniki łączymy razem i dodajemy do ubitych białek i żółtek. Następnie dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Masę mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez ok. 40-45 minut, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczony. Biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, wyciągamy z formy, wyrównujemy i dzielimy na 3 równe części.
2.PRZYGOTOWUJEMY PONCZ DO NAKRAPIANIA BISZKOPTU:
Wszystkie składniki ponczu zagotowujemy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM CYTRYNOWY:
Żelatynę namaczamy w wodzie. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Całość zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i wodą. Do gorącego płynu dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Syrop pozostawiamy na kilka chwil do przestudzenia. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Śmietankę ubijamy i dodajemy odrobinę do przygotowanego kremu, mieszamy, a następnie cały krem przelewamy do ubitej śmietanki i energicznie mieszamy.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI TORTU:
1 część biszkoptu układamy w formie, nakrapiamy ponczem i nakładamy krem, układamy kolejną część biszkoptu, znów nakrapiamy i nakładamy krem. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu, ponownie nakrapiamy i nakładamy resztę kremu. Tak przygotowany biszkopt wkładamy do lodówki aż do zestalenia.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREM DO DEKORACJI:
Śmietankę ubijamy stopniowo, dodając śmietan-fix. Na koniec dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na całym torcie.
Tort cytrynowy na specjalne okazje

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BISZKOPT

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Wszystkie sypkie składniki łączymy razem i dodajemy do ubitych białek i żółtek. Następnie dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Masę mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez ok. 40-45 minut, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C. Przed wyjęciem biszkoptu z piekarnika sprawdzamy wykałaczką, czy jest upieczony. Biszkopt pozostawiamy do wystudzenia, wyciągamy z formy, wyrównujemy i dzielimy na 3 równe części.

2

PRZYGOTOWUJEMY PONCZ DO NAKRAPIANIA BISZKOPTU

Wszystkie składniki ponczu zagotowujemy w rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM CYTRYNOWY

Żelatynę namaczamy w wodzie. Z cytryn ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Całość zagotowujemy z cukrem, cukrem wanilinowym i wodą. Do gorącego płynu dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy aż do rozpuszczenia. Syrop pozostawiamy na kilka chwil do przestudzenia. Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Śmietankę ubijamy i dodajemy odrobinę do przygotowanego kremu, mieszamy, a następnie cały krem przelewamy do ubitej śmietanki i energicznie mieszamy.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI TORTU

1 część biszkoptu układamy w formie, nakrapiamy ponczem i nakładamy krem, układamy kolejną część biszkoptu, znów nakrapiamy i nakładamy krem. Przykrywamy 3 częścią biszkoptu, ponownie nakrapiamy i nakładamy resztę kremu. Tak przygotowany biszkopt wkładamy do lodówki aż do zestalenia.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREM DO DEKORACJI

Śmietankę ubijamy stopniowo, dodając śmietan-fix. Na koniec dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Tak przygotowany krem rozsmarowujemy na całym torcie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5679,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

355 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

39,5 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy

Tort cytrynowy na specjalne okazje - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl