Kaczka z żurawiną • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotowanie dania wymaga trochę wysiłku, ale kaczka przyrządzona w taki sposób, będzie atrakcją kulinarną na każdym stole.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TASAK FOLIĘ
aluminiową Przygotowanie Kaczkę myjemy i osuszamy.
Z KACZKI WYCINAMY
tłuszcz (tłuszcz przekładamy do miseczki), następnie delikatnie wbijamy czubek noża w korpus i go przekrawamy.
WYLUZOWUJEMY PIERSI KACZKI
i odcinamy nóżki (wzdłuż torebek stawowych).
WYKRAWAMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ
tłuszczu i wycinamy piersi.
Z PIERSI I
nóżek kaczki odcinamy nadmiar tłuszczu i skóry, które następnie przekładamy do miski z tłuszczem.
ZA POMOCĄ NOŻA
podciągamy delikatnie skórę nóżek ku górze (musimy mieć czystą kość), za pomocą tasaka odcinamy kostki.
NA PIERSIACH PO
stronie skóry nacinamy kratkę.
ZIEMNIAKI OBIERAMY, KROIMY
w talarki i wkładamy do miski z wodą.
Z 5 ZĄBKÓW
czosnku wyciągamy szczypiorek (2 ząbki czosnku użyjemy do kaczki, a 3 ząbki do ziemniaków), następnie 2 ząbki kroimy w półtalarki.
CEBULĘ KROIMY W
piórka, marchewkę i por w kostkę. MIESZAMY Z: czosnkiem.
W GARNKU ROZGRZEWAMY
40 g masła.
W MIĘDZYCZASIE ROZGRZEWAMY
też głęboką patelnię.
NOGI KACZKI DOPRAWIAMY
solą i pieprzem z obu stron.
DO GARNKA Z
masłem dodajemy 120 g żurawiny (30 g zostawiamy do dekoracji) i podsmażamy przez mniej więcej 1 minutę.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ
cebulę, marchew , por i czosnek pokrojony w półtalarki.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ
mniej więcej 2 minuty. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
CZĘSTO MIESZAMY.
NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ
wkładamy obie nóżki, smażymy, najpierw od strony skóry.
CAŁY CZAS MIESZAMY
warzywa w garnku.
NOGI KACZKI SMAŻYMY
ok. 2 MINUT Z: każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru.
DO WARZYW W
garnku dodajemy 15 g mąki, mieszamy i tak prażymy przez mniej więcej 1 minutę.
NOGI KACZKI PRZEKŁADAMY
do warzyw, wstawiamy na większy palnik i zalewamy 1/2 litra czerwonego wina.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy nóżki, wrzucamy tłuszcz i skórę, które wcześniej wycięliśmy z kaczki.
GDY WINO W
garnku zacznie się mocno gotować, podpalamy wino (flambirujemy), następnie chwilę gotujemy, dodajemy ok. 200 ML WODY,: przykrywamy, przekładamy na mniejszy palnik i dusimy przez mniej więcej 50 minut.
WYTOPIONY NA PATELNI
tłuszcz przelewamy przez durszlak, odcedzając kawałki kaczki, z których ten tłuszcz wytapialiśmy.
ZIEMNIAKI WYJMUJEMY Z
wody, osuszamy za pomocą ściereczki.
ODSĄCZONY TŁUSZCZ ODMIERZAMY
(potrzebujemy ok. 150 ML), WLEWAMY: na patelnię, dodajemy ziemniaki i smażymy przez mniej więcej 20 minut na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając. ZESTAWIAMY Z: ognia.
DO GARNKA Z
sosem dodajemy 1 liść laurowy.
PIERŚ KACZKI SOLIMY
i pieprzymy z obu stron.
CZYSTĄ PATELNIĘ BARDZO
mocno nagrzewamy.
POZOSTAŁE 3 ZĄBKI
czosnku bardzo drobno kroimy, następnie dodajemy do czosnku suszony rozmaryn, całość rozcieramy.
PIERŚ KACZKI KŁADZIEMY
na patelni od strony skóry i smażymy na złoty kolor z obu stron.
PIERSI KACZKI ODWRACAMY
na patelni, zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze około 8 minut.
NATKĘ PIETRUSZKI (KILKA
listków pozostawiamy do dekoracji) siekamy i dodajemy do czosnku i rozmarynu.
Z PATELNI, NA
której smażyły się ziemniaki, odlewamy tłuszcz, do ziemniaków dodajemy czosnek, natkę i rozmaryn.
MIESZAMY CAŁOŚĆ.
PRZELEWAMY TŁUSZCZ Z
patelni, na której smażą się piersi, na patelnię, na której smażą się ziemniaki, podgrzewamy.
ZIEMNIAKI DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem.
ŻURAWINĘ, KTÓRĄ POZOSTAWILIŚMY
do dekoracji, dodajemy na patelnię z piersiami.
CHWILĘ SMAŻYMY, NASTĘPNIE
piersi zdejmujemy z patelni, układamy na folii aluminiowej (matową stroną do środka), zawijamy.
JAK PODAWAĆ ZIEMNIAKI
układamy na talerzu – tworzymy z nich wachlarz, do środka wkładamy warzywa.
PIERSI KACZKI OWIJAMY
z folii, kroimy na ukos.
DEKORUJEMY LISTKAMI NATKI
pietruszki, wcześniej usmażonej na głębokim tłuszczu oraz żurawinami podsmażonymi na patelni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8295,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
2073,8 kcal
Tłuszcz
156,7 g
Węglowodany
91,8 g
Błonnik
50,4 g
Białko
50,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lemoniada arbuzowa
Słodka, lekka i orzeźwiająca – taka jest ta lemoniada. Idealna na upalne dni czy przyjęcia pod chmurką!

Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!

Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka mocno cytrynowa
Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.

Tajine dyniowy z indykiem i jabłkiem
Przygotuj popularne danie kuchni marokańskiej – aromatyczny tajine z dynią, indykiem i jabłkami!

Wytrawny chlebek cukiniowy z makaronem orzo i halloumi
Smak Grecji w zaskakującym wydaniu? Wypróbuj przepis Kingi na wytrawny chlebek z cukinią, makaronem orzo i halloumi.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe czekoladki z masłem orzechowym
Domowe słodycze zawsze smakują wyjątkowo! Przygotuj czekoladki wypełnione nadzieniem z masła orzechowego.

Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.

Comber z jelenia
Przepis na owocową i aromatyczną dziczyznę, która zadowoli każde podniebienie! Sięgnij po niego, gdy masz ochotę na nowoczesną, wykwintną i lekką kuchnię.