createyourhealth.pl

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką • przepis • składniki • przygotowanie

Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką

Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
bułka tarta - 2 łyżki
cebula - 2 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
imbir mielony - 1 szczypta
jajko - 4 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 3 szt.
majeranek - 1 łyżka
marchew - 1 szt.
masło - 90 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
pomidor suszony - 140 g
sól - 1 szczypta
mięso wieprzowe wątróbka - 400 g
woda - 500 ml
królik, tuszka - 0,5 szt.
kasza jęczmienna - 150 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula dymka - 400 g
cukier - 100 g
ocet winny - 100 ml
ziele angielskie - 4 szt.
pomidor malinowy - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY MIĘSO Z KRÓLIKA:
Królika dzielimy na części, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do garnka. Marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek oraz cebulę siekamy. Pokrojone warzywa szklimy na patelni. Królika obkładamy warzywami. Dodajemy masło, liście laurowe, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż królik będzie miękki. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie mięso oddzielamy od kości, a warzywa i powstały sos zostawiamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY PASZTET:
Wątróbkę czyścimy z błon i obsmażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 10 minut. Mięso z królika mielemy dwukrotnie razem z wątróbką i warzywami zostawionymi z duszenia. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, jaja i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeżeli masa będzie zbyt sztywna, możemy rozrzedzić ją sosem pozostawionym z duszenia królika.
3.PIECZEMY PASZTET:
Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy wkładamy masę, posypujemy ją majerankiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 165°C (termoobieg) przez ok. 1,5 godziny, aż pasztet się ładnie zarumieni.
4.PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z POMIDORÓW I CEBULI:
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Na suchej patelni upalamy cukier na karmel, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę dymkę i chwilę prażymy. Następnie dodajemy pomidory oraz ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Zalewamy octem winnym, dodajemy odrobinę wody i wszystko razem dusimy na wolnym ogniu, aż całość odparuje i zgęstnieje (przez ok. 45-60 minut). Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej konfitury.
Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY MIĘSO Z KRÓLIKA

Królika dzielimy na części, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do garnka. Marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek oraz cebulę siekamy. Pokrojone warzywa szklimy na patelni. Królika obkładamy warzywami. Dodajemy masło, liście laurowe, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż królik będzie miękki. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie mięso oddzielamy od kości, a warzywa i powstały sos zostawiamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY PASZTET

Wątróbkę czyścimy z błon i obsmażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 10 minut. Mięso z królika mielemy dwukrotnie razem z wątróbką i warzywami zostawionymi z duszenia. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, jaja i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeżeli masa będzie zbyt sztywna, możemy rozrzedzić ją sosem pozostawionym z duszenia królika.

3

PIECZEMY PASZTET

Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy wkładamy masę, posypujemy ją majerankiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 165°C (termoobieg) przez ok. 1,5 godziny, aż pasztet się ładnie zarumieni.

4

PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z POMIDORÓW I CEBULI

Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Na suchej patelni upalamy cukier na karmel, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę dymkę i chwilę prażymy. Następnie dodajemy pomidory oraz ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Zalewamy octem winnym, dodajemy odrobinę wody i wszystko razem dusimy na wolnym ogniu, aż całość odparuje i zgęstnieje (przez ok. 45-60 minut). Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej konfitury.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3912 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

195,6 kcal

🥑

Tłuszcz

7,5 g

🌾

Węglowodany

19,7 g

🥬

Błonnik

12,1 g

💪

Białko

12,1 g

Podobne przepisy