createyourhealth.pl

Kalafior w jogurtowym sosie curry • przepis • składniki • przygotowanie

Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.

Kalafior w jogurtowym sosie curry

Aromatyczne danie inspirowane kuchnią w stylu indyjskim, czyli kalafior w sosie jogurtowym. Sprawdź, jak prosto można przygotować to pyszne danie w kremowym sosie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kalafior - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
szalotka - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
śmietana 30% - 2 łyżki
jogurt naturalny - 4 łyżki
curry - 0,5 łyżki
garam masala - 1 łyżka
miód - 2 łyżeczki
limonka - 1 szt.
kolendra świeża - 3 gałązki
orzech nerkowca - 30 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Papryczkę chili i czosnek kroimy na cienkie plastry. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Kalafior dzielimy na malutkie różyczki.
2.PODSMAŻAMY KALAFIORA:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przekładamy na nią kalafiora i doprawiamy go odrobiną soli i pieprzu. Smażymy, aż będzie lekko zarumieniony i chrupiący. Gotowego kalafiora zdejmujemy z patelni.
3.PODSMAŻAMY PRZYPRAWY:
Na tę samą patelnię dolewamy jeszcze 1 łyżkę oleju, dodajemy przyprawy, czosnek i szalotkę i na niewielkim ogniu delikatnie podgrzewamy. Następnie wlewamy 2 łyżki śmietanki i podobną ilość wody. Całość podgrzewamy, aż płyn zredukuje się niemal do pasty.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wyłączamy gaz pod patelnią, dodajemy miód, skórkę otartą z limonki i dokładnie mieszamy. Następnie przyprawy łączymy z jogurtem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki.
5.PODAJEMY DANIE:
Na talerz wykładamy sos i usmażonego kalafiora. Całość ozdabiamy chili, listkami kolendry i orzechami.
Kalafior w jogurtowym sosie curry

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Papryczkę chili i czosnek kroimy na cienkie plastry. Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Kalafior dzielimy na malutkie różyczki.

2

PODSMAŻAMY KALAFIORA

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, przekładamy na nią kalafiora i doprawiamy go odrobiną soli i pieprzu. Smażymy, aż będzie lekko zarumieniony i chrupiący. Gotowego kalafiora zdejmujemy z patelni.

3

PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Na tę samą patelnię dolewamy jeszcze 1 łyżkę oleju, dodajemy przyprawy, czosnek i szalotkę i na niewielkim ogniu delikatnie podgrzewamy. Następnie wlewamy 2 łyżki śmietanki i podobną ilość wody. Całość podgrzewamy, aż płyn zredukuje się niemal do pasty.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wyłączamy gaz pod patelnią, dodajemy miód, skórkę otartą z limonki i dokładnie mieszamy. Następnie przyprawy łączymy z jogurtem i sokiem wyciśniętym z połowy limonki.

5

PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy sos i usmażonego kalafiora. Całość ozdabiamy chili, listkami kolendry i orzechami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

795,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,9 kcal

🥑

Tłuszcz

20,7 g

🌾

Węglowodany

45,2 g

🥬

Błonnik

10,9 g

💪

Białko

16,5 g

Podobne przepisy