Kanapka Elvisa • przepis • składniki • przygotowanie
Kanapka Elvisa, niegdyś zwana „złotem głupca”, to prawdziwa uczta dla fanów niecodziennych połączeń smakowych. Łączy w sobie słodycz dojrzałego banana, kremową konsystencję masła orzechowego i słony, chrupiący boczek — brzmi dziwnie? Ale smakuje wprost niesamowicie! Spróbuj zrobić ją wraz z nami!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY BOCZEK
Rozgrzewamy patelnię, a potem podsmażamy na niej boczek na małym ogniu. Gdy zacznie robić się brązowy, przewracamy go na drugą stronę. Boczek powinien smażyć się powoli przez 4-5 minut na każdą ze stron.
ODSĄCZAMY BOCZEK Z NADMIARU TŁUSZCZU
Usmażony na chrupiąco boczek przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
KROIMY BANANA
Banany obieramy i przekrawamy na trzy części, a potem każdą część wzdłuż.
SMARUJEMY CHLEB
Wszystkie kromki chleba smarujemy bardzo obficie pastą orzechową.
SKŁADAMY KANAPKI
Układamy boczek na 3 kromkach, potem układamy banany i nakładamy drugą kromkę, aby złożyć kanapki.
TOSTUJEMY KANAPKI
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy odrobinę oleju i kładziemy kanapki. Smażymy je na małym ogniu przez 2-3 minuty na stronę, lekko dociskając. Po kilku minutach przysmak króla rock’n’rolla jest gotowy!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2942,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
980,7 kcal
Tłuszcz
45,1 g
Węglowodany
112,6 g
Błonnik
14,5 g
Białko
33,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
Nie sposób wymarzyć sobie lepszych dodatków do kaczki niż pomarańcze, majeranek i żurawina. A ten przepis wszystkie je ma!

Wegański krem ziołowy
Świetnie sprawdzi się na kanapkach, w naleśnikach lub jako dip do słonych przekąsek! Wegański krem ziołowy jest tak prosty, pyszny i uniwersalny, że często będziesz do niego wracać.

Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański pasztet z pieczarek
Świetna alternatywa dla klasycznego pasztetu, czyli wegański pasztet z nasion słonecznika zasmakuje każdemu przy wielkanocnym stole. Odkryj ten smak na święta, by wracać do niego na co dzień!

Dżem z boczku
Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim!

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to bardzo proste, sycące i aromatyczne danie idealne na obiad. Połączenie miękkich, pieczonych ziemniaków z wyrazistą kiełbasą i aksamitnym sosem serowym to gwarancja kulinarnego sukcesu. Sprawdź, jak zrobić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą!

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.

Carpaccio di bresaola
Klasyczny przepis kuchni włoskiej, w którym główną rolę odgrywa jakość cenionych na całym świecie składników – takich, jak długo dojrzewająca wędlina wołowa. Zasmakuj w carpaccio di bresaola!