createyourhealth.pl

Chlebek pizzowy • przepis • składniki • przygotowanie

Chlebek pizzowy z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Wypróbuj koniecznie!

Chlebek pizzowy

Chlebek pizzowy z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Wypróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto francuskie - 1 szt.
oliwki czarne - 45 g
kiełbasa salami - 100 g
mozzarella, tarta - 6 łyżek
cukier - 1 łyżeczka
pomidory krojone z puszki - 400 g
oregano suszone - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Ciasto francuskie rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku ciasta rozsmarowujemy przygotowany wcześniej sos i całość posypujemy serem mozzarella. Następnie układamy plasterki salami i posypujemy oliwkami. Całość ponownie posypujemy odrobiną sera.
2.PIECZEMY CHLEBEK PIZZOWY:
Brzegi ciasta francuskiego co 2 cm nacinamy pod kątem 45 stopni. Następnie przykrywamy wszystkie składniki naciętymi paskami raz z jednej, raz z drugiej strony, tak aby stworzyły coś na kształt warkocza. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15 minut.
Chlebek pizzowy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Ciasto francuskie rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku ciasta rozsmarowujemy przygotowany wcześniej sos i całość posypujemy serem mozzarella. Następnie układamy plasterki salami i posypujemy oliwkami. Całość ponownie posypujemy odrobiną sera.

2

PIECZEMY CHLEBEK PIZZOWY

Brzegi ciasta francuskiego co 2 cm nacinamy pod kątem 45 stopni. Następnie przykrywamy wszystkie składniki naciętymi paskami raz z jednej, raz z drugiej strony, tak aby stworzyły coś na kształt warkocza. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez 15 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1865,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

310,9 kcal

🥑

Tłuszcz

20,4 g

🌾

Węglowodany

22,1 g

🥬

Błonnik

9,3 g

💪

Białko

9,3 g

Podobne przepisy