createyourhealth.pl

Kanapka z grillowanym serem halloumi • przepis • składniki • przygotowanie

Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.

Kanapka z grillowanym serem halloumi

Kanapka z pity? W tym daniu inspirowanym kuchnią grecką to jak najbardziej możliwe! Przygotuj tę pyszną kanapkę na ciepło i spróbuj czegoś nowego podczas kolejnej kolacji.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chlebek pita - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
minisałata rzymska - 1 szt.
pomidor bawole serce - 1 szt.
ogórek konserwowy - 3 szt.
oliwki zielone - 4 łyżki
olej - 1 łyżeczka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
tymianek świeży - 4 gałązki
ser halloumi - 250 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
sos tzatziki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY PITĘ:
Pitę przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Wszystkie kawałki chlebka skrapiamy oliwą z obu stron i rumienimy na patelni grillowej.
2.KROIMY SKŁADNIKI:
Świeże składniki myjemy. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i ser halloumi kroimy w plastry, a ogórki konserwowe i oliwki w drobną kostkę. Suszoną papryczkę chili kruszymy w dłoniach, a tymianek siekamy.
3.DOPRAWIAMY OGÓRKI I OLIWKI:
Posiekane ogórki i oliwki dokładnie mieszamy z 1 łyżeczką oleju, solą, pieprzem, papryczką chili i tymiankiem.
4.SMAŻYMY HALLOUMI:
Halloumi smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, aż nabierze złotego koloru i chrupkości.
5.PODAJEMY KANAPKI:
Na każdy z chlebków pita wykładamy sos tzatziki, plastry pomidora, sałatę, oliwki i podsmażone halloumi. Kanapki podajemy od razu.
Kanapka z grillowanym serem halloumi

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY PITĘ

Pitę przekrawamy na pół, a następnie każdą połówkę przekrawamy wzdłuż. Wszystkie kawałki chlebka skrapiamy oliwą z obu stron i rumienimy na patelni grillowej.

2

KROIMY SKŁADNIKI

Świeże składniki myjemy. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i ser halloumi kroimy w plastry, a ogórki konserwowe i oliwki w drobną kostkę. Suszoną papryczkę chili kruszymy w dłoniach, a tymianek siekamy.

3

DOPRAWIAMY OGÓRKI I OLIWKI

Posiekane ogórki i oliwki dokładnie mieszamy z 1 łyżeczką oleju, solą, pieprzem, papryczką chili i tymiankiem.

4

SMAŻYMY HALLOUMI

Halloumi smażymy na rozgrzanej patelni grillowej, aż nabierze złotego koloru i chrupkości.

5

PODAJEMY KANAPKI

Na każdy z chlebków pita wykładamy sos tzatziki, plastry pomidora, sałatę, oliwki i podsmażone halloumi. Kanapki podajemy od razu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1373,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

686,8 kcal

🥑

Tłuszcz

51,1 g

🌾

Węglowodany

27,7 g

🥬

Błonnik

5,8 g

💪

Białko

28,5 g

Podobne przepisy