createyourhealth.pl

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami

Potrawa rodem z Grecji, uwielbiana we Francji. Ty też pokochasz soczyste pomidory wypełnione, mięsnym farszem.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
mozzarella - 2 szt.
pomidor czerwony - 8 szt.
mięso mielone wieprzowe - 1 kg
natka pietruszki - 10 g
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
ocet balsamiczny - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 0,5 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
oliwki zielone - 50 g
śmietana 30% - 100 g
ziemniak - 700 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE:
żaroodporne.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180°C (góra-dół).
3.POMIDORY ODCINAMY MAŁĄ:
część dolnej części pomidorów.
4.GÓRĘ POMIDORÓW ODCINAMY:
i odkładamy.
5.ZA POMOCĄ MAŁEGO:
noża oddzielamy miąższ, a następnie łyżeczką wyciągamy go z pomidorów do miseczki.
6.POMIDORY OBRACAMY, ŻEBY:
usunąć z nich resztki soku.
7.OBRACAMY Z POWROTEM:
i każdy pomidor w środku doprawiamy solą i pieprzem.
8.ODCIĘTE DOLNE CZĘŚCI:
wkładamy do środka pomidora.
9.FARSZ DO MISKI:
wrzucamy mięso mielone, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jeden, bardzo drobno posiekany, ząbek czosnku.
10.DODAJEMY MOZZARELLĘ POKROJONĄ:
w kosteczkę, 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki oraz ostrą paprykę.
11.FARSZ WYRABIAMY. DOPRAWIAMY PIEPRZEM I:
solą.
12.POMIDORY FASZERUJEMY MIĘSEM,:
przykrywamy odciętymi czapeczkami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek (dno naczynia żaroodpornego również), doprawiamy solą, pieprzem, wkładamy do piekarnika na 50 minut.
13.SOS WYDRĄŻONY MIĄŻSZ:
z pomidorów miksujemy, gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek.
14.MIESZAMY CAŁOŚĆ I:
stawiamy na mocnym ogniu.
15.GDY ZACZNIE SIĘ:
gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.
16.ZREDUKOWANY SOS POMIDOROWY:
ponownie miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
17.PURÉE GOTUJEMY 700:
g obranych i pokrojonych na mniejsze części ziemniaków.
18.GOTUJEMY DO ZUPEŁNEJ:
miękkości, żeby łatwiej zrobić purée.
19.DO CZYSTEGO GARNKA:
wlewamy olej rzepakowy, na zimny tłuszcz wrzucamy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki i 100 g śmietany.
20.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA:
pomocą blendera. OLIWKI KROIMY NA: ćwiartki.
21.3/4 POKROJONYCH OLIWEK:
dodajemy do purée.
22.SOS WYKŁADAMY NA:
talerz, na sosie układamy pomidory.
23.PURÉE WYKŁADAMY NA:
talerz.
24.DEKORUJEMY OLIWKAMI I:
natką pietruszki.
Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE

żaroodporne.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180°C (góra-dół).

3

POMIDORY ODCINAMY MAŁĄ

część dolnej części pomidorów.

4

GÓRĘ POMIDORÓW ODCINAMY

i odkładamy.

5

ZA POMOCĄ MAŁEGO

noża oddzielamy miąższ, a następnie łyżeczką wyciągamy go z pomidorów do miseczki.

6

POMIDORY OBRACAMY, ŻEBY

usunąć z nich resztki soku.

7

OBRACAMY Z POWROTEM

i każdy pomidor w środku doprawiamy solą i pieprzem.

8

ODCIĘTE DOLNE CZĘŚCI

wkładamy do środka pomidora.

9

FARSZ DO MISKI

wrzucamy mięso mielone, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i jeden, bardzo drobno posiekany, ząbek czosnku.

10

DODAJEMY MOZZARELLĘ POKROJONĄ

w kosteczkę, 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki oraz ostrą paprykę.

11

FARSZ WYRABIAMY. DOPRAWIAMY PIEPRZEM I

solą.

12

POMIDORY FASZERUJEMY MIĘSEM,

przykrywamy odciętymi czapeczkami, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą z oliwek (dno naczynia żaroodpornego również), doprawiamy solą, pieprzem, wkładamy do piekarnika na 50 minut.

13

SOS WYDRĄŻONY MIĄŻSZ

z pomidorów miksujemy, gotujemy, dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek.

14

MIESZAMY CAŁOŚĆ I

stawiamy na mocnym ogniu.

15

GDY ZACZNIE SIĘ

gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.

16

ZREDUKOWANY SOS POMIDOROWY

ponownie miksujemy, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.

17

PURÉE GOTUJEMY 700

g obranych i pokrojonych na mniejsze części ziemniaków.

18

GOTUJEMY DO ZUPEŁNEJ

miękkości, żeby łatwiej zrobić purée.

19

DO CZYSTEGO GARNKA

wlewamy olej rzepakowy, na zimny tłuszcz wrzucamy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki i 100 g śmietany.

20

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA

pomocą blendera. OLIWKI KROIMY NA: ćwiartki.

21

3/4 POKROJONYCH OLIWEK

dodajemy do purée.

22

SOS WYKŁADAMY NA

talerz, na sosie układamy pomidory.

23

PURÉE WYKŁADAMY NA

talerz.

24

DEKORUJEMY OLIWKAMI I

natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2235,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

558,8 kcal

🥑

Tłuszcz

33,6 g

🌾

Węglowodany

45,3 g

🥬

Błonnik

21,0 g

💪

Białko

21,0 g

Podobne przepisy

Pomidory faszerowane z purée pachnącym czosnkiem i z oliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl