createyourhealth.pl

Placki z batatów • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Placki z batatów

Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i pełne naturalnej słodyczy – placki z batatów to doskonała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaczanych placków. Ich delikatny smak świetnie komponuje się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi dodatkami, dzięki czemu można je podawać na wiele sposobów. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 600 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
mąka pszenna - 80 g
skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
jajko - 1 szt.
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 0,3 łyżeczki
kurkuma - 1 szczypta
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
olej - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BATATY:
Bataty myjemy i obieramy, a potem ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski.
2.KROIMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy, a potem wrzucamy ją do miski.
3.DODAJEMY CZOSNEK I PRZYPRAWY:
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, gałką i papryką.
4.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy skrobię oraz mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju i znowu mieszamy.
5.SMAŻYMY PLACKI:
Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i nakładamy na nią większą łyżkę masy z batatów. Rozprowadzamy ją po powierzchni patelni, aby utworzyć cienki placek. Smażymy z obu stron po 3 minuty na każdą na średnim ogniu. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i smażymy kolejny placek.
6.PODAJEMY PLACKI:
Placki podajemy z dowolnymi składnikami np. z sosem czosnkowym i natką pietruszki.
Placki z batatów

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BATATY

Bataty myjemy i obieramy, a potem ścieramy na tarce, delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu i przekładamy do miski.

2

KROIMY CEBULĘ

Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy, a potem wrzucamy ją do miski.

3

DODAJEMY CZOSNEK I PRZYPRAWY

Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do miski. Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, gałką i papryką.

4

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do miski wbijamy jajka, dodajemy skrobię oraz mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy łyżkę oleju i znowu mieszamy.

5

SMAŻYMY PLACKI

Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i nakładamy na nią większą łyżkę masy z batatów. Rozprowadzamy ją po powierzchni patelni, aby utworzyć cienki placek. Smażymy z obu stron po 3 minuty na każdą na średnim ogniu. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i smażymy kolejny placek.

6

PODAJEMY PLACKI

Placki podajemy z dowolnymi składnikami np. z sosem czosnkowym i natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1544,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

308,9 kcal

🥑

Tłuszcz

13,7 g

🌾

Węglowodany

41,6 g

🥬

Błonnik

4,5 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy