Tumbet • przepis • składniki • przygotowanie
Tumbet, czyli pochodząca z Majorki zapiekanka warzywna, to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wypróbuj przepis Kingi i zasmakuj w kuchni w stylu hiszpańskim!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Ziemniaki kroimy w talarki o grubości ok. 5-8 mm. Bakłażan, cukinię i paprykę kroimy w grube plastry.
SMAŻYMY WARZYWA
Na dwóch patelniach rozgrzewamy odrobinę oliwy. Na jednej z nich kładziemy plastry bakłażana i smażymy z dwóch stron. Na drugiej patelni smażymy plastry ziemniaków (także z dwóch stron). Następnie smażymy plastry cukinii i papryki (również z dwóch stron).
UKŁADAMY WARZYWA WARSTWAMI
Usmażone ziemniaki układamy na dnie naczynia żaroodpornego jeden obok drugiego i obficie solimy. Następnie układamy plastry bakłażana i je również solimy. Kolejna warstwa to plastry cukinii, które także obficie solimy. Na samym końcu układamy pokrojoną paprykę i solimy.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na tej samej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie kroimy pomidory w dużą kostkę. Kiedy cebula lekko się zeszkli, dodajemy do niej pokrojony w plasterki czosnek i dalej smażymy, od czasu do czasu mieszając.
DODAJEMY POMIDORY
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy pomidory (wraz z szypułkami, aby uwolniły smak). Całość doprawiamy oregano, tymiankiem, cukrem i solą. Czekamy, aż sos się zredukuje.
PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Kiedy sos się zredukuje, wyciągamy szypułki pomidorów i wylewamy sos na wierzch warzyw. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
894,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
149,1 kcal
Tłuszcz
5,1 g
Węglowodany
23,6 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!

Torcik à la burrito
Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.

Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chlebek bananowy
Do kawy, do mleka, z masłem – to słodkie amerykańskie ciasto możesz jeść na wiele sposobów, a przygotujesz je dzięki szybkiemu i łatwemu przepisowi Darii. Do dzieła!

Brownie z malinami
Mocno czekoladowe, domowe, po prostu pyszne! Koniecznie spróbuj jak smakuje brownie z malinami według przepisu Darii!

Ryż z jabłkami i cynamonem
Ryż na mleku, jabłka i aromatyczny cynamon połączone w jednej, słodkiej zapiekance – prosty pomysł na słodkie danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słońce z ciasta francuskiego z serami i szynką
Niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które będzie idealną kolacją lub przekąską podczas spotkania z najbliższymi. Skuś się na ten serowy przepis, któremu charakteru dodaje szynka z indyka i sezam.

Ciastka pisanki
Domowe ciastka pisanki to idealne, chrupiące słodkości przełożone kremem czekoladowym. Przygotuj pyszne przekąski na Wielkanoc i udekoruj je z najmłodszymi członkami rodziny!

Faszerowane jajka z pistacjami
Smakowity i szybki pomysł na przekąskę – połówki jajek wypełnione pysznym farszem i posypane siekanymi pistacjami.