createyourhealth.pl

Quiche z tortilli • przepis • składniki • przygotowanie

Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Quiche z tortilli

Prosta w przygotowaniu przekąska, która doskonale uzupełni wielkanocne menu, a także sprawdzi się jako finger food na przyjęciach.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
tofu, wędzone - 100 g
papryka czerwona - 0,5 szt.
papryka żółta - 0,5 szt.
olej -
fasola biała z puszki - 100 g
miękkie tofu - 200 g
mąka z ciecierzycy - 25 g
sól -
pieprz czarny -
curry - 0,5 łyżeczki
wrapy - 4 szt.
groszek konserwowy - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PRODUKTY:
Cebulę obieramy, wędzone tofu osuszamy, a paprykę oczyszczamy z nasionek. Następnie przygotowane produkty kroimy w kostkę.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz kostki tofu na złoty kolor.
3.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ Z FASOLI:
Białą fasolę odcedzamy. Mieszamy ją z miękkim tofu i mąką do uzyskania puree. Masę doprawiamy solą, pieprzem i curry.
4.PRZYGOTOWUJEMY QUICHE:
Pierścieniem do wycinania ciastek wycinamy z wrapów 8 kółek. Natłuszczamy formę do muffinek i umieszczamy w nich krążki z wrapów.
5.ZAPIEKAMY QUICHE:
Wrapy smarujemy olejem i równomiernie rozprowadzamy w nich farsz z fasoli. Połowę podsmażonego tofu z warzywami rozkładamy razem z groszkiem równomiernie w otworach formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu przez ok. 15 minut na złoty kolor.
6.PODAJEMY QUICHE:
Quiche wyjmujemy z foremek natychmiast po upieczeniu. Całość podajemy posypane pozostałą częścią smażonych składników oraz groszkiem.
Quiche z tortilli

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PRODUKTY

Cebulę obieramy, wędzone tofu osuszamy, a paprykę oczyszczamy z nasionek. Następnie przygotowane produkty kroimy w kostkę.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę oraz kostki tofu na złoty kolor.

3

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ Z FASOLI

Białą fasolę odcedzamy. Mieszamy ją z miękkim tofu i mąką do uzyskania puree. Masę doprawiamy solą, pieprzem i curry.

4

PRZYGOTOWUJEMY QUICHE

Pierścieniem do wycinania ciastek wycinamy z wrapów 8 kółek. Natłuszczamy formę do muffinek i umieszczamy w nich krążki z wrapów.

5

ZAPIEKAMY QUICHE

Wrapy smarujemy olejem i równomiernie rozprowadzamy w nich farsz z fasoli. Połowę podsmażonego tofu z warzywami rozkładamy razem z groszkiem równomiernie w otworach formy. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu przez ok. 15 minut na złoty kolor.

6

PODAJEMY QUICHE

Quiche wyjmujemy z foremek natychmiast po upieczeniu. Całość podajemy posypane pozostałą częścią smażonych składników oraz groszkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2071,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

259 kcal

🥑

Tłuszcz

6,1 g

🌾

Węglowodany

30,8 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

10,7 g

Podobne przepisy