Kołacz z białym serem • przepis • składniki • przygotowanie
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO DROŻDŻOWE
Mąkę przesiewamy do miski przez sito i w środku robimy zagłębienie, w które wlewamy podgrzane mleko. Drożdże ucieramy z łyżką cukru i dodajemy do mleka. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Roztopione masło dodajemy do wyrośniętego ciasta. Następnie dodajemy pozostałą część cukru, nasionka z lasek wanilii, szczyptę soli oraz żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy aż do momentu, gdy ciasto zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY SEROWEJ
Twaróg mielemy, dodajemy żółtka utarte z cukrem, nasionka wanilii, miękkie masło oraz mąkę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy, formując prostokąt o wymiarach ok. 50 x 20 cm. Nakładamy masę serową i zawijamy. Zwinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z zawiniętego ciasta formujemy koło, delikatnie sklejając końce. W środku umieszczamy okrągłą, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką tortownicę o średnicy 10 cm. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, nacinamy je w 8-10 miejscach, smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 35-40 minut. Ciasto podajemy wystudzone, oprószone cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4040,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
336,7 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
48,8 g
Błonnik
10,1 g
Białko
10,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nalewka z głogu
Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!

Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!

Sałata ze śmietaną
Sałata masłowa ze śmietaną to klasyczny dodatek do obiadu, który wzbogaca jego smak i dodaje mu świeżości. Ta prosta i smaczna sałatka często towarzyszy nam w sezonie letnim, gdyż genialnie komponuje się z wszelkimi nowalijkami i typowo letnimi, lekkimi potrawami. W jaki sposób połączyć ze sobą te dwa składniki i jak je doprawić? Poznaj nasz sposób na sałatę ze śmietaną!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kule lodowe z niespodzianką
Kule lodowe w polewie czekoladowej, które skrywają w środku słodką niespodziankę: marcepanową pralinkę! To idealny deser na gorące dni i świetny sposób na to, by w kreatywny sposób wykorzystać lody.

Lekka pianka pomarańczowa
Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!

Mini burgery
Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodkie kanapki sando w stylu japońskim
Kanapki na słodko to pewnie żadna nowość, ale kanapki sando z bitą śmietaną, kiwi i mandarynkami to nowość inspirowana kuchnią japońską, która zaskoczy każdego. Skuś się na upieczenie wyjątkowego chleba mlecznego i zrób kanapki jak z kraju kwitnącej wiśni!

Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!

Smażone pierogi z twarogiem, ziemniakami i kapustą
Wyjątkowy przepis na pierogi z kruchego ciasta nadziewane aromatycznym twarogiem, ziemniakami i białą kapustą. Wypróbuj to smażone danie inspirowane kuchnią staropolską, z klasycznym twistem Karola.