createyourhealth.pl

Karp pieczony w cebuli • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu, który przekona Cię do smaku karpia? Karol Okrasa przychodzi z podpowiedzią! Sprawdź, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, i zaproś go w tym roku na wigilijny stół!

Karp pieczony w cebuli

Szukasz przepisu, który przekona Cię do smaku karpia? Karol Okrasa przychodzi z podpowiedzią! Sprawdź, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, i zaproś go w tym roku na wigilijny stół!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
liść laurowy - 4 szt.
miód - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 2 łyżeczki
pistacje - 2 łyżki
rodzynki - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 0,5 łyżki
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 łyżka
ziele angielskie - 4 szt.
karp filet - 2 szt.
mąka pszenna - 100 g
cytryna - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KARPIA:
Filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy od strony mięsa solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Kawałki karpia delikatnie obtaczamy z obu stron w niewielkiej ilości mąki.
2.SMAŻYMY CEBULĘ:
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 4-5 minut, aż cebula zmieni kolor (zarumieni się i zbrązowieje), a smaki połączą się ze sobą.
3.PIECZEMY KARPIA:
Na dno naczynia żaroodpornego dajemy połowę uduszonej cebuli. Na warstwie cebuli, skórą do dołu, układamy przesmażone kawałki karpia. Rybę delikatnie nakrywamy z wierzchu drugą połową cebuli.
4.PODAJEMY DANIE:
Upieczonego karpia z cebulką podajemy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki.
Karp pieczony w cebuli

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KARPIA

Filety z karpia kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy od strony mięsa solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Kawałki karpia delikatnie obtaczamy z obu stron w niewielkiej ilości mąki.

2

SMAŻYMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanym oleju. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 4-5 minut, aż cebula zmieni kolor (zarumieni się i zbrązowieje), a smaki połączą się ze sobą.

3

PIECZEMY KARPIA

Na dno naczynia żaroodpornego dajemy połowę uduszonej cebuli. Na warstwie cebuli, skórą do dołu, układamy przesmażone kawałki karpia. Rybę delikatnie nakrywamy z wierzchu drugą połową cebuli.

4

PODAJEMY DANIE

Upieczonego karpia z cebulką podajemy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1521,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

380,4 kcal

🥑

Tłuszcz

12,9 g

🌾

Węglowodany

41,9 g

🥬

Błonnik

25,3 g

💪

Białko

25,3 g

Podobne przepisy