createyourhealth.pl

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem

Oryginalna interpretacja włoskiego risotto. Kasza to samo zdrowie, a w tym przepisie jest doskonała!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tymianek świeży - 40 g
bakłażan - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
pomarańcza - 2 szt.
szalotka - 2 szt.
wino białe - 100 ml
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 0,5 szt.
kasza pęczak - 200 g
bazylia świeża - 5 g
masło - 10 g
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 300 g
mleczko kokosowe - 100 ml
natka pietruszki - 20 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ser kozi - 70 g
sól - 1 szczypta
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ KASZA:
Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1 rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek tymianku, posiekane szalotki. MIESZAMY.
2.DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK,:
delikatnie prażymy, cały czas mieszając.
3.CAŁOŚĆ ZALEWAMY BIAŁYM:
winem – gdy wino odparuje, wlewamy wodę tak, by przykryć powierzchnię kaszy.
4.GOTUJEMY, CO CHWILĘ:
mieszając.
5.PO CHWILI PONOWNIE:
dolewamy wodę i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie płyn i zmięknie.
6.KLOPSIKI MIELONE MIĘSO:
przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pozostawiamy do posypania kaszotto), 1 posiekany ząbek czosnku, 1/4 startej skórki z limonki oraz sól i biały pieprz.
7.WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY:
i wyrabiamy rękoma.
8.FORMUJEMY NIEWIELKIE KLOPSIKI,:
które układamy na talerzu.
9.NA PATELNI PODGRZEWAMY:
olej, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę: cukinię, paprykę i bakłażana.
10.DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK:
świeżego tymianku, doprawiamy solą i białym pieprzem.
11.WRZUCAMY 1/4 STARTEJ:
skórki z limonki.
12.SMAŻYMY OKOŁO 10:
minut.
13.WARZYWA PRZEKŁADAMY DO:
czystej miski.
14.NA PATELNIĘ WLEWAMY:
niewielką ilość oleju, wykładamy pulpeciki i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
15.POD KONIEC SMAŻENIA:
dodajemy filety wycięte z pomarańczy razem z sokiem oraz mleczko kokosowe, mieszamy.
16.DODAJEMY RESZTĘ STARTEJ:
skórki z limonki, odrobinę soli i białego pieprzu.
17.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY.
18.GDY POMARAŃCZE ZACZNĄ:
się rozpadać, dolewamy odrobinę wody i jeszcze chwilę gotujemy. PULPECIKI PRZEKŁADAMY NA: talerz.
19.DO SOSU DODAJEMY:
ugotowaną kaszę.
20.WYJMUJEMY GAŁĄZKI:
tymianku. MIESZAMY.
21.CHWILĘ GOTUJEMY, NASTĘPNIE:
dodajemy pulpeciki oraz część przysmażonych warzyw (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy solą, białym pieprzem, dodajemy pozostałą ilość natki pietruszki, masło, odrobinę wody.
22.POSYPUJEMY POKROJONYM W:
drobną kostkę serem kozim.
23.JAK PODAWAĆ NA:
talerz nakładamy kaszę z warzywami i pulpecikami.
24.DEKORUJEMY PRZYSMAŻONYMI WARZYWAMI:
i kilkoma listkami bazylii.
Kaszotto kokosowe z klopsikami z mięsa mielonego z warzywami i kozim serem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ KASZA

Do garnka wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy 1 rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek tymianku, posiekane szalotki. MIESZAMY.

2

DODAJEMY KASZĘ PĘCZAK,

delikatnie prażymy, cały czas mieszając.

3

CAŁOŚĆ ZALEWAMY BIAŁYM

winem – gdy wino odparuje, wlewamy wodę tak, by przykryć powierzchnię kaszy.

4

GOTUJEMY, CO CHWILĘ

mieszając.

5

PO CHWILI PONOWNIE

dolewamy wodę i gotujemy do czasu, aż kasza wchłonie płyn i zmięknie.

6

KLOPSIKI MIELONE MIĘSO

przekładamy do czystego naczynia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pozostawiamy do posypania kaszotto), 1 posiekany ząbek czosnku, 1/4 startej skórki z limonki oraz sól i biały pieprz.

7

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY

i wyrabiamy rękoma.

8

FORMUJEMY NIEWIELKIE KLOPSIKI,

które układamy na talerzu.

9

NA PATELNI PODGRZEWAMY

olej, następnie wrzucamy pokrojone w kostkę: cukinię, paprykę i bakłażana.

10

DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK

świeżego tymianku, doprawiamy solą i białym pieprzem.

11

WRZUCAMY 1/4 STARTEJ

skórki z limonki.

12

SMAŻYMY OKOŁO 10

minut.

13

WARZYWA PRZEKŁADAMY DO

czystej miski.

14

NA PATELNIĘ WLEWAMY

niewielką ilość oleju, wykładamy pulpeciki i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

15

POD KONIEC SMAŻENIA

dodajemy filety wycięte z pomarańczy razem z sokiem oraz mleczko kokosowe, mieszamy.

16

DODAJEMY RESZTĘ STARTEJ

skórki z limonki, odrobinę soli i białego pieprzu.

17

CAŁOŚĆ GOTUJEMY.

18

GDY POMARAŃCZE ZACZNĄ

się rozpadać, dolewamy odrobinę wody i jeszcze chwilę gotujemy. PULPECIKI PRZEKŁADAMY NA: talerz.

19

DO SOSU DODAJEMY

ugotowaną kaszę.

20

WYJMUJEMY GAŁĄZKI

tymianku. MIESZAMY.

21

CHWILĘ GOTUJEMY, NASTĘPNIE

dodajemy pulpeciki oraz część przysmażonych warzyw (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), doprawiamy solą, białym pieprzem, dodajemy pozostałą ilość natki pietruszki, masło, odrobinę wody.

22

POSYPUJEMY POKROJONYM W

drobną kostkę serem kozim.

23

JAK PODAWAĆ NA

talerz nakładamy kaszę z warzywami i pulpecikami.

24

DEKORUJEMY PRZYSMAŻONYMI WARZYWAMI

i kilkoma listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2676,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

669,1 kcal

🥑

Tłuszcz

32,3 g

🌾

Węglowodany

67,7 g

🥬

Błonnik

27,4 g

💪

Białko

27,4 g

Podobne przepisy