createyourhealth.pl

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem • przepis • składniki • przygotowanie

Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.

Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem

Pinsa idealna na kolację lub przekąskę, czyli zawijana. Z wyrazistym parmezanem i cebulą oraz delikatną mortadelą, w prawdziwie włoskim stylu. Przygotuj to danie i przekonaj się, jak dobrze smakuje.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pinsa - 1 szt.
oliwa z oliwek - 40 g
mozzarella, tarta - 100 g
parmezan - 70 g
szpinak świeży - 2 garście
cebula czerwona - 0,5 szt.
mortadela - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY PINSĘ:
Cebulę kroimy w talarki, a parmezan ścieramy na tarce. Pinsę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy 30 g oliwy i oprószamy 80 g tartej mozzarelli. Następnie na placek wykładamy szpinak, cebulę i 50 g startego parmezanu. Tak przygotowaną pinsę pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
2.ZAWIJAMY PINSĘ:
Upieczoną pinsę wyjmujemy z piekarnika i układamy na niej plastry mortadeli. Całość rolujemy za pomocą papieru do pieczenia, tak aby łączenie było na spodzie. Tak przygotowany rulon skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy pozostałymi serami. Zrolowaną pinsę ponownie podpiekamy przez ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
3.PODAJEMY PINSĘ:
Gotowy rulon z pinsy wyjmujemy z piekarnika, delikatnie studzimy i kroimy w plastry. Danie możemy podawać oprószone bazylią.
Zawijana pinsa z mortadelą i parmezanem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY PINSĘ

Cebulę kroimy w talarki, a parmezan ścieramy na tarce. Pinsę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy 30 g oliwy i oprószamy 80 g tartej mozzarelli. Następnie na placek wykładamy szpinak, cebulę i 50 g startego parmezanu. Tak przygotowaną pinsę pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.

2

ZAWIJAMY PINSĘ

Upieczoną pinsę wyjmujemy z piekarnika i układamy na niej plastry mortadeli. Całość rolujemy za pomocą papieru do pieczenia, tak aby łączenie było na spodzie. Tak przygotowany rulon skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy pozostałymi serami. Zrolowaną pinsę ponownie podpiekamy przez ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.

3

PODAJEMY PINSĘ

Gotowy rulon z pinsy wyjmujemy z piekarnika, delikatnie studzimy i kroimy w plastry. Danie możemy podawać oprószone bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1874,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

468,7 kcal

🥑

Tłuszcz

28,1 g

🌾

Węglowodany

31,2 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

21 g

Podobne przepisy