createyourhealth.pl

Świąteczna focaccia • przepis • składniki • przygotowanie

Focaccia na święta? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj aromatyczną przekąskę, inspirowaną włoską kuchnią.

Świąteczna focaccia

Focaccia na święta? W Kuchni Lidla wszystko jest możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj aromatyczną przekąskę, inspirowaną włoską kuchnią.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 550 g
sól - 2 łyżeczki
drożdże suszone - 8 g
woda - 500 ml
oliwa z oliwek - 5 łyżek
rozmaryn świeży - 8 gałązek
pomidorki koktajlowe - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.FORMUJEMY CIASTO W KULĘ:
Ciasto w misce odrywamy od boków i ciągniemy w kierunku środka, formując kulę.
2.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
Do formy wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy ciasto uformowane w kulę i smarujemy całe oliwą. Zostawiamy je na 3-4 godziny w kuchni, aby podwoiło swoją objętość.
3.ROZCIĄGAMY I DEKORUJEMY CIASTO:
Ciasto ponownie skrapiamy oliwą i palcami delikatnie wtłaczamy ją w ciasto, aby utworzyć głębokie dołeczki. Jeśli ciasto nie rozlało się po całej blaszce, można je delikatnie naciągnąć, aby ją wypełniło.
4.PIECZEMY FOCACCIĘ:
Wkładamy focaccię do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.
Świąteczna focaccia

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FORMUJEMY CIASTO W KULĘ

Ciasto w misce odrywamy od boków i ciągniemy w kierunku środka, formując kulę.

2

PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Do formy wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy ciasto uformowane w kulę i smarujemy całe oliwą. Zostawiamy je na 3-4 godziny w kuchni, aby podwoiło swoją objętość.

3

ROZCIĄGAMY I DEKORUJEMY CIASTO

Ciasto ponownie skrapiamy oliwą i palcami delikatnie wtłaczamy ją w ciasto, aby utworzyć głębokie dołeczki. Jeśli ciasto nie rozlało się po całej blaszce, można je delikatnie naciągnąć, aby ją wypełniło.

4

PIECZEMY FOCACCIĘ

Wkładamy focaccię do piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3521,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

586,9 kcal

🥑

Tłuszcz

19 g

🌾

Węglowodany

95,9 g

🥬

Błonnik

19,4 g

💪

Białko

14,8 g

Podobne przepisy