createyourhealth.pl

Pączki • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!

Pączki

Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 25
Poziom trudności
średni

Składniki

olej rzepakowy - 1 l
jajko - 8 szt.
cukier puder - 1 szczypta
cukier - 100 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
drożdże świeże - 45 g
masło - 100 g
mąka pszenna tortowa - 500 g
sól - 1 szczypta
wódka - 20 ml
mleko 3,2% - 150 ml
powidła śliwkowe - 390 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 125 ml
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MLEKO DELIKATNIE:
podgrzewamy.
2.DROŻDŻE UCIERAMY Z:
2 łyżkami cukru do momentu, aż staną się płynne.
3.WLEWAMY JE DO:
mleka.
4.W MISCE Z:
przesianą mąką robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami.
5.PŁYN ŁĄCZYMY Z:
częścią mąki (rozczyn), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.
6.DO WYROŚNIĘTEGO ROZCZYNU:
dodajemy: ubite żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptę soli, otartą skórkę z pomarańczy oraz alkohol.
7.ZAGNIATAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI,:
na końcu dodajemy roztopione masło.
8.CIASTO WYRABIAMY DO:
momentu, aż zacznie odklejać się od ręki.
9.CIASTO NA PĄCZKI:
oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
10.POWIDŁA NA PATELNIĘ:
przekładamy powidła, sok oraz otartą skórkę z pomarańczy.
11.SMAŻYMY KILKA MINUT,:
do momentu odparowania płynu.
12.POWIDŁA ODSTAWIAMY DO:
wystudzenia.
13.GDY CIASTO WYROŚNIE,:
ponownie je zagniatamy, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy 6 cm.
14.NA ŚRODEK KAŻDEGO:
placuszka nakładamy powidła.
15.SKLEJAMY JE I:
nadajemy kształt kulki.
16.UFORMOWANE PĄCZKI ROZKŁADAMY:
na desce obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
17.W GARNKU O:
średnicy 18-20 cm rozgrzewamy olej do temperatury około 170-175°C (można sprawdzić temperaturę, wrzucając kawałeczek surowego ciasta).
18.PĄCZKI SMAŻYMY NA:
złoty kolor po 2-2½ minuty z każdej strony i przekładamy na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
19.GOTOWE PĄCZKI POSYPUJEMY:
cukrem pudrem.
Pączki

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 25

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MLEKO DELIKATNIE

podgrzewamy.

2

DROŻDŻE UCIERAMY Z

2 łyżkami cukru do momentu, aż staną się płynne.

3

WLEWAMY JE DO

mleka.

4

W MISCE Z

przesianą mąką robimy zagłębienie, do którego wlewamy mleko z drożdżami.

5

PŁYN ŁĄCZYMY Z

częścią mąki (rozczyn), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

6

DO WYROŚNIĘTEGO ROZCZYNU

dodajemy: ubite żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, szczyptę soli, otartą skórkę z pomarańczy oraz alkohol.

7

ZAGNIATAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI,

na końcu dodajemy roztopione masło.

8

CIASTO WYRABIAMY DO

momentu, aż zacznie odklejać się od ręki.

9

CIASTO NA PĄCZKI

oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).

10

POWIDŁA NA PATELNIĘ

przekładamy powidła, sok oraz otartą skórkę z pomarańczy.

11

SMAŻYMY KILKA MINUT,

do momentu odparowania płynu.

12

POWIDŁA ODSTAWIAMY DO

wystudzenia.

13

GDY CIASTO WYROŚNIE,

ponownie je zagniatamy, delikatnie rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy 6 cm.

14

NA ŚRODEK KAŻDEGO

placuszka nakładamy powidła.

15

SKLEJAMY JE I

nadajemy kształt kulki.

16

UFORMOWANE PĄCZKI ROZKŁADAMY

na desce obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.

17

W GARNKU O

średnicy 18-20 cm rozgrzewamy olej do temperatury około 170-175°C (można sprawdzić temperaturę, wrzucając kawałeczek surowego ciasta).

18

PĄCZKI SMAŻYMY NA

złoty kolor po 2-2½ minuty z każdej strony i przekładamy na blachę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

19

GOTOWE PĄCZKI POSYPUJEMY

cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5413,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

216,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

29,2 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy

Pączki - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl