createyourhealth.pl

Kimchi • przepis • składniki • przygotowanie

Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!

Kimchi

Kimchi, czyli popularny dodatek do dań w kuchni koreańskiej, możesz też przygotować w swoim domu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 1 łyżka
cebula dymka - 4 szt.
chili mielone - 0,5 łyżeczki
imbir świeży - 25 g
kapusta pekińska - 1,2 kg
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 50 g
ząbek czosnku - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj słoik o pojemności 2 l z pokrywką Kapusta fermentuje po około 2-4 dniach.
2.ZANURZAMY KAPUSTĘ W ZALEWIE:
GŁĄB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ ODCINAMY, KAPUSTĘ DZIELIMY NA LIŚCIE I DOBRZE MYJEMY.
3.
OSĄCZAMY I RWIEMY NA KAWAŁKI O WIELKOŚCI OK. 5 CM.
4.
PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ MISKI. 40 G SOLI ROZPUSZCZAMY W 1 LITRZE WODY I WLEWAMY DO KAPUSTY.
5.
PRZYKRYWAMY TALERZEM, OBCIĄŻAMY (NP.
6.
DUŻYM NACZYNIEM NAPEŁNIONYM WODĄ) I ODSTAWIAMY NA 5-6 GODZIN.
7.
W TYM CZASIE KAPUSTĘ W ZALEWIE RAZ OBRACAMY.
8.KROIMY WARZYWA KAPUSTĘ ODCEDZAMY:
na sicie, przekładamy do miski, zalewamy świeżą wodą i moczymy przez 5 minut.
9.
Imbir oraz czosnek obieramy i drobno ścieramy.
10.
Mieszamy z cukrem i chili.
11.
Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.
12.
Dodajemy z sosem sojowym do mieszanki składników.
13.DOPRAWIAMY KAPUSTĘ KAPUSTĘ PONOWNIE:
odcedzamy i dobrze osączamy.
14.
Następnie łączymy z mieszanką składników (możemy założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ chili w proszku może parzyć) i układamy warstwami w czystym, wypłukanym wrzątkiem i ostudzonym słoiku. 1½ łyżeczki soli rozpuszczamy w 750 ml wody i wlewamy do kapusty.
15.
Kilkakrotnie delikatnie uderzamy w słoik, aby usunąć nadmiar powietrza.
16.
Obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby kapusta znajdowała się pod powierzchnią cieczy.
17.
Słoik luźno okrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i przykrywamy pokrywką.
18.
Odstawiamy do fermentacji w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2-4 dni.
19.
Po tym czasie próbujemy kimchi i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki.
Kimchi

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj słoik o pojemności 2 l z pokrywką Kapusta fermentuje po około 2-4 dniach.

2

ZANURZAMY KAPUSTĘ W ZALEWIE

GŁĄB KAPUSTY PEKIŃSKIEJ ODCINAMY, KAPUSTĘ DZIELIMY NA LIŚCIE I DOBRZE MYJEMY.

3

OSĄCZAMY I RWIEMY NA KAWAŁKI O WIELKOŚCI OK. 5 CM.

4

PRZEKŁADAMY DO DUŻEJ MISKI. 40 G SOLI ROZPUSZCZAMY W 1 LITRZE WODY I WLEWAMY DO KAPUSTY.

5

PRZYKRYWAMY TALERZEM, OBCIĄŻAMY (NP.

6

DUŻYM NACZYNIEM NAPEŁNIONYM WODĄ) I ODSTAWIAMY NA 5-6 GODZIN.

7

W TYM CZASIE KAPUSTĘ W ZALEWIE RAZ OBRACAMY.

8

KROIMY WARZYWA KAPUSTĘ ODCEDZAMY

na sicie, przekładamy do miski, zalewamy świeżą wodą i moczymy przez 5 minut.

9

Imbir oraz czosnek obieramy i drobno ścieramy.

10

Mieszamy z cukrem i chili.

11

Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki.

12

Dodajemy z sosem sojowym do mieszanki składników.

13

DOPRAWIAMY KAPUSTĘ KAPUSTĘ PONOWNIE

odcedzamy i dobrze osączamy.

14

Następnie łączymy z mieszanką składników (możemy założyć jednorazowe rękawiczki, ponieważ chili w proszku może parzyć) i układamy warstwami w czystym, wypłukanym wrzątkiem i ostudzonym słoiku. 1½ łyżeczki soli rozpuszczamy w 750 ml wody i wlewamy do kapusty.

15

Kilkakrotnie delikatnie uderzamy w słoik, aby usunąć nadmiar powietrza.

16

Obciążamy czystym kamieniem lub szklaną pokrywką tak, aby kapusta znajdowała się pod powierzchnią cieczy.

17

Słoik luźno okrywamy kawałkiem ręcznika papierowego i przykrywamy pokrywką.

18

Odstawiamy do fermentacji w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej na 2-4 dni.

19

Po tym czasie próbujemy kimchi i jeśli smak jest odpowiedni, wstawiamy słoik do lodówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

127,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

15,9 kcal

🥑

Tłuszcz

0 g

🌾

Węglowodany

3,5 g

🥬

Błonnik

0,7 g

💪

Białko

0,7 g

Podobne przepisy