Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
folię spożywczą Marynata do schabu Mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku.
DODAJEMY OLEJ RZEPAKOWY
(ok. 3 ŁYŻEK).
DOKŁADNIE MIESZAMY.
ODSTAWIAMY.
CUKINIA CUKINIĘ KROIMY
w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i małą ilością marynaty do mięsa(ok. 1 ŁYŻKA).
MIESZAMY DOKŁADNIE I
odstawiamy na 5-10 minut.
SCHAB KAŻDY KAWAŁEK
schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry.
ODKRYWAMY FOLIĘ, NACIERAMY
z obu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.
DO DEKORACJI TALERZA
6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i odstawiamy na bok.
PRZYGOTOWANIE NA PATELNI
grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.
SPARZONE, ZAHARTOWANE, OBRANE
pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm.
PLASTRY POMIDORA I
cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.
MIĘSO OBSMAŻAMY Z
obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i trzymamy jeszcze trochę na patelni, aż ser się rozpuści.
JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY
ugotowaną kaszę jęczmienną wraz z mięsem na talerz.
POLEWAMY SOSEM.
DEKORUJEMY TYMIANKIEM.
SOS POZOSTAŁE SUSZONE
pomidory miksujemy wraz z zalewą.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą.
DOLEWAMY TROCHĘ OLEJU
rzepakowego (ok. 2 ŁYŻKI), WRZUCAMY: kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę.
JAK PODAWAĆ ZRÓB
sos w czasie, kiedy mięso smaży na się patelni, tak aby w momencie przekładania na go talerz było wciąż ciepłe.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2969,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
742,3 kcal
Tłuszcz
37,8 g
Węglowodany
71 g
Błonnik
37,2 g
Białko
37,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik z białą czekoladą i truskawkami
Prosty, pyszny i lekki sernik z białą czekoladą i truskawkami, który zawsze się sprawdzi. Przygotuj go na następną wyjątkową okazję i ciesz się smakiem, który zachwyca!

Domowa pasta tahini
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami
Tarta dyniowa z karmelizowanymi gruszkami, czyli tarta, która pachnie i smakuje jesienią. Skorzystaj z tego przepisu, aby rozkoszować się kruchym ciastem, kremowym nadzieniem i słodkimi owocami.

Lemoniada z rabarbaru i truskawek
Doskonały przepis na orzeźwienie! Lemoniadę z rabarbaru i truskawek pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
Zobacz, jak przygotować pesto z prażonej dymki! Z dodatkiem świeżych ziół i orzechów, doskonale podkreśla smak młodego bobu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.

Gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami
Efektowne i smaczne danie, które zrobi wrażenie na Twoich gościach? To musi być aromatyczna gęś z farszem i pureé dyniowym z dodatkiem gruszek z borówkami. Wypróbuj ten przepis i smacznie zaskocz swoich gości!