createyourhealth.pl

Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.

Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią

Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukinia - 240 g
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 850 g
mozzarella - 125 g
olej rzepakowy - 80 ml
pomidor suszony - 120 g
mięso wieprzowe schab - 360 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
kasza jęczmienna - 200 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ:
folię spożywczą Marynata do schabu Mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku.
2.DODAJEMY OLEJ RZEPAKOWY:
(ok. 3 ŁYŻEK).
3.DOKŁADNIE MIESZAMY.:
ODSTAWIAMY.
4.CUKINIA CUKINIĘ KROIMY:
w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i małą ilością marynaty do mięsa(ok. 1 ŁYŻKA).
5.MIESZAMY DOKŁADNIE I:
odstawiamy na 5-10 minut.
6.SCHAB KAŻDY KAWAŁEK:
schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry.
7.ODKRYWAMY FOLIĘ, NACIERAMY:
z obu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.
8.DO DEKORACJI TALERZA:
6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i odstawiamy na bok.
9.PRZYGOTOWANIE NA PATELNI:
grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.
10.SPARZONE, ZAHARTOWANE, OBRANE:
pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm.
11.PLASTRY POMIDORA I:
cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.
12.MIĘSO OBSMAŻAMY Z:
obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i trzymamy jeszcze trochę na patelni, aż ser się rozpuści.
13.JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY:
ugotowaną kaszę jęczmienną wraz z mięsem na talerz.
14.
POLEWAMY SOSEM.
15.
DEKORUJEMY TYMIANKIEM.
16.SOS POZOSTAŁE SUSZONE:
pomidory miksujemy wraz z zalewą.
17.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą.
18.DOLEWAMY TROCHĘ OLEJU:
rzepakowego (ok. 2 ŁYŻKI), WRZUCAMY: kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę.
19.JAK PODAWAĆ ZRÓB:
sos w czasie, kiedy mięso smaży na się patelni, tak aby w momencie przekładania na go talerz było wciąż ciepłe.
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ

folię spożywczą Marynata do schabu Mieszamy drobno posiekaną garść świeżego tymianku i drobno posiekane 2 ząbki czosnku.

2

DODAJEMY OLEJ RZEPAKOWY

(ok. 3 ŁYŻEK).

3

DOKŁADNIE MIESZAMY.

ODSTAWIAMY.

4

CUKINIA CUKINIĘ KROIMY

w plastry o szerokości 1 cm (po skosie), doprawiamy odrobiną pieprzu i małą ilością marynaty do mięsa(ok. 1 ŁYŻKA).

5

MIESZAMY DOKŁADNIE I

odstawiamy na 5-10 minut.

6

SCHAB KAŻDY KAWAŁEK

schabu rozkładamy na folii spożywczej, przykrywamy drugim kawałkiem folii i rozbijamy na cienkie plastry.

7

ODKRYWAMY FOLIĘ, NACIERAMY

z obu stron schab marynatą i ponownie zawijamy w folię spożywczą (każdy plaster osobno), a następnie wkładamy tak przygotowane mięso na kilkanaście minut do lodówki.

8

DO DEKORACJI TALERZA

6 pomidorów suszonych i ser mozzarella kroimy w cienkie paski i odstawiamy na bok.

9

PRZYGOTOWANIE NA PATELNI

grillowej smażymy cukinię z obu stron, aż skórka stanie się intensywnie zielona, solimy pod koniec smażenia.

10

SPARZONE, ZAHARTOWANE, OBRANE

pomidory kroimy w plastry szerokości 1 cm.

11

PLASTRY POMIDORA I

cukinii układamy na przemian na talerzu, polewając małą ilością sosu z suszonych pomidorów.

12

MIĘSO OBSMAŻAMY Z

obu stron krótko na patelni grillowej, aż się zarumieni, solimy, nakładamy pokrojone w paski suszone pomidory i mozzarellę, lekko zawijamy w rulonik i trzymamy jeszcze trochę na patelni, aż ser się rozpuści.

13

JAK PODAWAĆ NAKŁADAMY

ugotowaną kaszę jęczmienną wraz z mięsem na talerz.

14

POLEWAMY SOSEM.

15

DEKORUJEMY TYMIANKIEM.

16

SOS POZOSTAŁE SUSZONE

pomidory miksujemy wraz z zalewą.

17

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

skórki i soku sparzonej cytryny i dokładamy do pomidorów razem ze świeżo zmielonym pieprzem i solą.

18

DOLEWAMY TROCHĘ OLEJU

rzepakowego (ok. 2 ŁYŻKI), WRZUCAMY: kilka gałązek tymianku i dalej miksujemy na gładką masę.

19

JAK PODAWAĆ ZRÓB

sos w czasie, kiedy mięso smaży na się patelni, tak aby w momencie przekładania na go talerz było wciąż ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2969,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

742,3 kcal

🥑

Tłuszcz

37,8 g

🌾

Węglowodany

71 g

🥬

Błonnik

37,2 g

💪

Białko

37,2 g

Podobne przepisy