Dacquoise orzechowo-truskawkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA
wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej. ŚMIETANKĘ MOCNO SCHŁÓDŹ: w lodówce.
ŻELATYNĘ NAMOCZ W
zimnej wodzie i odstaw do napęcznienia.
DAQUASE 150 G
orzechów mielemy na mączkę. 50 G MIELEMY: nieco grubiej lub kroimy w kostkę.
BIAŁKA JAJ W
tempoeraturze pokojowej ubijamy, podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier kryształ.
BIAŁKA UBIJAMY Z
cukrem do momentu uzyskania sztywnej konsystencji.
ZMIELONE NA MĄCZKĘ
orzechy mieszamy z cukrem pudrem, następnie delikatnie łaczymy je z ubitymi białkami.
MIESZAMY DO UZYSKANIA
jednolitej masy.
MASĘ DZIELIMY NA
dwie części.
W DWÓCH FORMACH
o średnicy 26 cm, posmarowanych masłem i oprószonych mąką wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego 2 krążki masy białkowej.
JEDEN Z KRĄŻKÓW
posypujemy pokrojonymi w kostkę orzechami.
OBYDWIE FORMY WKŁADAMY
do piekarnika nagrzanego do 180°C (z termoobiegiem) na 30-35 minut.
KRĄŻKI PO WYJĘCIU
z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia.
KREM ŻÓŁTKA UCIERAMY
z cukrem i cukrem wanilinowym, ubijamy je na parze.
KIEDY CUKIER ROZPUŚCI
się, do żółtek dodajemy sok z cytryny.
CAŁOŚĆ UBIJAMY NA
parze do momentu uzyskania puszystej konsystencji.
GDY MASA Z
żółtek zacznie gęstniec, dodajemy do niej namoczoną żelatyną. MIESZAMY.
MASĘ ZDEJMUJEMY Z
ognia i odstawiamy do wystudzenia (do ok. 35-40°C).
BARDZO MOCNO SCHŁODZONĄ
śmietankę ubijamy.
ODROBINĘ UBITEJ ŚMIETANY
energicznie łączymy z przestudzonym kremem z żółtek.
NASTĘPNIE DO KREMU
dodajemy resztę ubitej śmietany, delikatnie mieszając.
GOTOWY KREM WYLEWAMY
do tortownicy z krążkiem bez orzechów.
NA KREMIE UKŁADAMY
pokrojone w grubszą kostkę truskawki.
ZA POMOCĄ ŁOPATKI
zanurzamy truskawki w kremie.
KREM PRZYKRYWAMY KRĄŻKIEM
z orzechami.
TORT WSTAWIAMY DO
lodówki na mniej więcej 2 godziny.
PO WYJĘCIU TORTU
z lodówki posypujemy go z góry cukrem pudrem i dekorujemy ćwiartkami truskawek oraz liśćmi mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4554,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
455,5 kcal
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
43,3 g
Błonnik
2,6 g
Białko
9,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
Połączenie ryby i mięsa znane jest w kuchni staropolskiej od dawna. Odwołuje się do niego ten przepis. Warto spróbować!

Sernik bez spodu
Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Risotto z grzybami
Klasyka w stylu włoskim dobra na każdą okazję. Spróbuj kremowego, grzybowego risotta z pieczarkami i borowikami.

Kolorowe rolady naleśnikowe
Pyszne danie dla wszystkich członków rodziny! Kolorowe rolady naleśnikowe to pomysł Kingi na słodkie naleśniki bez dodatku cukru, za to z dużą ilością owoców, które trafią w gust także najmłodszych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Truskawkowo-malinowe tiramisu
Pyszny deser na co dzień i od święta - tirmisu w wersji truskawkowo-malinowej!

Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!