createyourhealth.pl

Klopsiki z sosem borówkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj delikatnych klopsików z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy i wędzonego sera, podanych z sosem borówkowym!

Klopsiki z sosem borówkowym

Spróbuj delikatnych klopsików z mięsa wieprzowego z dodatkiem kaszy i wędzonego sera, podanych z sosem borówkowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
wino czerwone - 100 ml
konfitura borówkowa - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
mleko - 50 ml
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
mięso mielone wieprzowe - 500 g
boczek wędzony w plastrach - 100 g
kasza jęczmienna - 150 g
ser żółty wędzony - 100 g
musztarda miodowa - 1 łyżka
ząbek czosnku - 2 szt.
kasza bulgur - 300 g
borówki -

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY KLOPSIKI:
Dłonie oraz deskę natłuszczamy olejem. Masę dzielimy na porcje i formujemy okrągłe klopsiki o średnicy około 5-6 cm. Klopsiki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS BORÓWKOWY:
Wino łączymy z dżemem i zagotowujemy. Dodajemy sok i skórkę otartą z połowy cytryny. Sos redukujemy, aż osiągnie zawiesistą konsystencję. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy odrobinę wody.
Klopsiki z sosem borówkowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY KLOPSIKI

Dłonie oraz deskę natłuszczamy olejem. Masę dzielimy na porcje i formujemy okrągłe klopsiki o średnicy około 5-6 cm. Klopsiki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS BORÓWKOWY

Wino łączymy z dżemem i zagotowujemy. Dodajemy sok i skórkę otartą z połowy cytryny. Sos redukujemy, aż osiągnie zawiesistą konsystencję. Jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy odrobinę wody.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3644,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

607,4 kcal

🥑

Tłuszcz

22,6 g

🌾

Węglowodany

67,6 g

🥬

Błonnik

11,2 g

💪

Białko

34,3 g

Podobne przepisy