createyourhealth.pl

Wieniec drożdżowy z powidłami • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!

Wieniec drożdżowy z powidłami

Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
trudny

Składniki

powidła śliwkowe - 410 g
cynamon - 2 łyżeczki
sok z pomarańczy - 125 ml
śliwka suszona - 150 g
orzech laskowy - 60 g
jajko - 2 szt.
cukier - 60 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
drożdże świeże - 50 g
masło - 100 g
mleko - 100 ml
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
cukier puder - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.POWIDŁA SUSZONE ŚLIWKI:
pokrojone na mniejsze kawałki, powidła i pomarańcze gotujemy do odparowania soku.
2.DODAJEMY CYNAMON, ZDEJMUJEMY:
z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
3.KRUSZONKA ORZECHOWA WSZYSTKIE:
składniki mieszamy i wyrabiamy kruszonkę. ODSTAWIAMY DO: lodówki.
4.PRZYGOTOWANIE DROŻDŻE Z:
cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną.
5.ŁĄCZYMY Z CIEPŁYM:
mlekiem (podgrzanym do temperatury ok. 40°C). DO MISKI PRZESIEWAMY: mąkę.
6.ROBIMY ZAGŁĘBIENIE I:
wlewamy drożdże z mlekiem.
7.DELIKATNIE MIESZAMY Z:
częścią mąki tworząc rozczyn.
8.PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, ODSTAWIAMY:
na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut.
9.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
10.DO ROZCZYNU DODAJEMY:
resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli.
11.WYRABIAMY CIASTO (RĘCZNIE:
bądź mikserem).
12.DODAJEMY ROZPUSZCZONE MASŁO:
oraz otartą skórkę z pomarańczy.
13.CIASTO POSYPUJEMY ODROBINĄ:
mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
14.PO WYROŚNIĘCIU POSYPUJEMY:
ciasto mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta.
15.ROZSMAROWUJEMY POWIDŁA NA:
całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony (powidła muszą być zakryte). MASŁO ROZPUSZCZAMY W: rondelku.
16.KRĄŻEK LUB OKRĄGŁE:
naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
17.DOOKOŁA KRĄŻKA UKŁADAMY:
ciasto tworząc wieniec.
18.ZA POMOCĄ OSTREGO:
noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony.
19.NACIĘTE KOŃCE DELIKATNIE:
przekręcamy.
20.WIERZCH POWSTAŁEGO WIEŃCA:
smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
21.CIASTO OSTAWIAMY DO:
wyrośnięcie na 10-15 minut.
22.PIECZEMY OK.:
50 MINUT W: temp.
23.160-165 °C:
(termoobieg).
24.UPIECZONY WIENIEC PRZEKŁADAMY:
na talerz, dekorujemy cukrem pudrem.
Wieniec drożdżowy z powidłami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POWIDŁA SUSZONE ŚLIWKI

pokrojone na mniejsze kawałki, powidła i pomarańcze gotujemy do odparowania soku.

2

DODAJEMY CYNAMON, ZDEJMUJEMY

z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.

3

KRUSZONKA ORZECHOWA WSZYSTKIE

składniki mieszamy i wyrabiamy kruszonkę. ODSTAWIAMY DO: lodówki.

4

PRZYGOTOWANIE DROŻDŻE Z

cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną.

5

ŁĄCZYMY Z CIEPŁYM

mlekiem (podgrzanym do temperatury ok. 40°C). DO MISKI PRZESIEWAMY: mąkę.

6

ROBIMY ZAGŁĘBIENIE I

wlewamy drożdże z mlekiem.

7

DELIKATNIE MIESZAMY Z

częścią mąki tworząc rozczyn.

8

PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ, ODSTAWIAMY

na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut.

9

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

10

DO ROZCZYNU DODAJEMY

resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka i szczyptę soli.

11

WYRABIAMY CIASTO (RĘCZNIE

bądź mikserem).

12

DODAJEMY ROZPUSZCZONE MASŁO

oraz otartą skórkę z pomarańczy.

13

CIASTO POSYPUJEMY ODROBINĄ

mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

14

PO WYROŚNIĘCIU POSYPUJEMY

ciasto mąką, układamy, na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta.

15

ROZSMAROWUJEMY POWIDŁA NA

całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej strony (powidła muszą być zakryte). MASŁO ROZPUSZCZAMY W: rondelku.

16

KRĄŻEK LUB OKRĄGŁE

naczynie smarujemy roztopionym masłem, układamy na środku blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

17

DOOKOŁA KRĄŻKA UKŁADAMY

ciasto tworząc wieniec.

18

ZA POMOCĄ OSTREGO

noża nacinamy ciasto co 2-3 cm z zewnętrznej strony.

19

NACIĘTE KOŃCE DELIKATNIE

przekręcamy.

20

WIERZCH POWSTAŁEGO WIEŃCA

smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.

21

CIASTO OSTAWIAMY DO

wyrośnięcie na 10-15 minut.

22

PIECZEMY OK.

50 MINUT W: temp.

23

160-165 °C

(termoobieg).

24

UPIECZONY WIENIEC PRZEKŁADAMY

na talerz, dekorujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6282 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

314,1 kcal

🥑

Tłuszcz

11,8 g

🌾

Węglowodany

47,4 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

5,7 g

Podobne przepisy