createyourhealth.pl

Kruche ciasteczka z orzechami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!

Kruche ciasteczka z orzechami

Pyszne kruche ciasteczka, doskonałe jako słodka przekąska na drugie śniadanie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 60 g
jajko - 2 szt.
masło - 100 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 100 g
miód - 100 g
orzech włoski - 200 g
woda - 100 ml
orzech brazylijski - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.SIEKAMY SKŁADNIKI KRUCHEGO CIASTA:
Dwa rodzaje mąki oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz szczyptę soli – siekamy. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody.
2.SCHŁADZAMY CIASTO:
Ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
3.GOTUJEMY MASĘ ORZECHOWĄ:
Orzechy drobno siekamy. Wodę z miodem gotujemy przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Dodajemy orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Odstawiamy do przestudzenia.
4.ROZWAŁKOWUJEMY KRUCHE CIASTO:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy prostokąt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5.NAKŁADAMY KARMELIZOWANE ORZECHY NA CIASTO:
Na cieście równomiernie rozkładamy karmelizowane orzechy. Delikatnie dociskamy.
6.PIECZEMY:
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 18-20 minut. Jeżeli orzechy zaczną się zbyt mocno rumienić, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.
7.KROIMY NA PORCJE:
Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika kroimy w prostokąty lub kwadraty.
Kruche ciasteczka z orzechami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 30

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SIEKAMY SKŁADNIKI KRUCHEGO CIASTA

Dwa rodzaje mąki oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz szczyptę soli – siekamy. Następnie ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia składników. W razie potrzeby dodajemy niewielką ilość zimnej wody.

2

SCHŁADZAMY CIASTO

Ciasto zagniatamy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

3

GOTUJEMY MASĘ ORZECHOWĄ

Orzechy drobno siekamy. Wodę z miodem gotujemy przez 2-3 minuty na wolnym ogniu. Dodajemy orzechy i jeszcze chwilę podgrzewamy. Odstawiamy do przestudzenia.

4

ROZWAŁKOWUJEMY KRUCHE CIASTO

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy prostokąt i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

5

NAKŁADAMY KARMELIZOWANE ORZECHY NA CIASTO

Na cieście równomiernie rozkładamy karmelizowane orzechy. Delikatnie dociskamy.

6

PIECZEMY

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 18-20 minut. Jeżeli orzechy zaczną się zbyt mocno rumienić, przykrywamy ciasto papierem do pieczenia.

7

KROIMY NA PORCJE

Ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika kroimy w prostokąty lub kwadraty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4680 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

312 kcal

🥑

Tłuszcz

23,3 g

🌾

Węglowodany

22,3 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Kruche ciasteczka z orzechami - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl