createyourhealth.pl

Kopytka z bułką tartą • przepis • składniki • przygotowanie

Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!

Kopytka z bułką tartą

Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
ziemniak - 1 kg
mąka pszenna - 200 g
bułka tarta - 2 łyżki
masło - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOPYTKA:
Ugotowane w osolonej wodzie, dobrze odparowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy 1 łyżkę masła. Część ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy wałeczek. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
2.GOTUJEMY KOPYTKA:
Wałeczki kroimy ukośnie na grubość 1 cm. Kopytka wkładamy do wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
3.KOPYTKA PODAJEMY Z BUŁKĄ TARTĄ:
Na patelni roztapiamy masło. Na maśle rumienimy bułkę tartą. Kopytka kładziemy na talerz i okraszamy bułką tartą.
Kopytka z bułką tartą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOPYTKA

Ugotowane w osolonej wodzie, dobrze odparowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy 1 łyżkę masła. Część ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy wałeczek. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.

2

GOTUJEMY KOPYTKA

Wałeczki kroimy ukośnie na grubość 1 cm. Kopytka wkładamy do wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

3

KOPYTKA PODAJEMY Z BUŁKĄ TARTĄ

Na patelni roztapiamy masło. Na maśle rumienimy bułkę tartą. Kopytka kładziemy na talerz i okraszamy bułką tartą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

854,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

213,7 kcal

🥑

Tłuszcz

3,5 g

🌾

Węglowodany

38,2 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

7,2 g

Podobne przepisy