createyourhealth.pl

Kotlety mielone z indyka • przepis • składniki • przygotowanie

Kotlety mielone z indyka to pyszne i lekkie danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso z indyka jest delikatne, chude i bogate w białko, co czyni je idealnym wyborem na codzienny obiad dla dzieci i dorosłych. Spróbuj zastąpić mielonymi z indyka tradycyjne kotlety mielone i pozwól sobie na urozmaicenie w kuchni!

Kotlety mielone z indyka

Kotlety mielone z indyka to pyszne i lekkie danie, które z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Mięso z indyka jest delikatne, chude i bogate w białko, co czyni je idealnym wyborem na codzienny obiad dla dzieci i dorosłych. Spróbuj zastąpić mielonymi z indyka tradycyjne kotlety mielone i pozwól sobie na urozmaicenie w kuchni!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso indycze mielone - 400 g
jajko - 1 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
bułka kajzerka - 0,5 szt.
mleko - 0,5 szkl
sól - 0,75 płaska łyżeczka
pieprz biały - 0,25 łyżeczki
majeranek - 0,5 łyżeczki
świeży koperek - 3 gałązki
olej - 7 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY BUŁKĘ:
Bułkę dzielimy w rękach na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i rozgrzewamy go. Wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy dalej razem jeszcze przez chwilę. Zostawiamy do przestudzenia.
3.SIEKAMY KOPER I ODCISKAMY BUŁKĘ:
Koperek płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy go drobno. Bułkę odciskamy z nadmiaru płynu.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do miski przekładamy mięso, dodajemy sól, pieprz, majeranek, koperek, bułkę, jajko i cebulę wraz z czosnkiem. Wyrabiamy na jednolitą masę.
5.FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY:
Na patelnię wlewamy połowę pozostałego oleju i rozgrzewamy go. W tym czasie formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Wkładamy pierwszą partię kotletów na patelnię i smażymy je na średnim ogniu ok. 4-5 minut. Sprawdzamy za pomocą łopatki, czy kotlety są odpowiednio zrumienione i przekładamy na drugą stronę. Powtarzamy smażenie. Kotlety odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Na patelnię wkładamy drugą partię kotletów i smażymy w ten sam sposób.
Kotlety mielone z indyka

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY BUŁKĘ

Bułkę dzielimy w rękach na mniejsze kawałki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i rozgrzewamy go. Wrzucamy cebulę i smażymy do lekkiego zrumienienia. Pod koniec dodajemy czosnek i smażymy dalej razem jeszcze przez chwilę. Zostawiamy do przestudzenia.

3

SIEKAMY KOPER I ODCISKAMY BUŁKĘ

Koperek płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy go drobno. Bułkę odciskamy z nadmiaru płynu.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do miski przekładamy mięso, dodajemy sól, pieprz, majeranek, koperek, bułkę, jajko i cebulę wraz z czosnkiem. Wyrabiamy na jednolitą masę.

5

FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY

Na patelnię wlewamy połowę pozostałego oleju i rozgrzewamy go. W tym czasie formujemy okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Wkładamy pierwszą partię kotletów na patelnię i smażymy je na średnim ogniu ok. 4-5 minut. Sprawdzamy za pomocą łopatki, czy kotlety są odpowiednio zrumienione i przekładamy na drugą stronę. Powtarzamy smażenie. Kotlety odkładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Na patelnię wkładamy drugą partię kotletów i smażymy w ten sam sposób.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1427,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

356,8 kcal

🥑

Tłuszcz

25,6 g

🌾

Węglowodany

10,4 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

21,8 g

Podobne przepisy

Kotlety mielone z indyka - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl