createyourhealth.pl

Żeberka w kapuście • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.

Żeberka w kapuście

Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

żeberka wieprzowe,świeże - 1 kg
kapusta kiszona - 1 kg
piwo jasne - 500 ml
boczek parzony - 300 g
kiełbasa zwyczajna - 200 g
cebula - 2 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
marchew - 1 szt.
śliwka suszona - 3 szt.
grzyby suszone - 4 szt.
olej - 2 łyżki
liść laurowy - 5 szt.
ziele angielskie - 5 szt.
kminek - 2 łyżeczki
majeranek - 2 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ŻEBERKA:
Najpierw oczyszczamy żeberka z nadmiaru tłuszczu i błon, a następnie dzielimy je na mniejsze porcje. Tak przygotowane żeberka podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Doprawiamy solą. Smażymy, aż staną się rumiane, a następnie przewracamy je na drugą stronę i powtarzamy czynność. Żeberka przekładamy na talerz.
2.PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Kiełbasę kroimy w plastry. Kroimy boczek w drobne paski, a następnie podsmażamy go wraz z kiełbasą na tej samej patelni, aż się zrumienią. Cebulę i czosnek obieramy z łupiny i kroimy drobno. Marchewkę obieramy, a następnie kroimy w słupki. Dodajemy składniki na patelnię do smażącego się boczku i mieszamy. Smażymy przez ok. 5 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ:
Kapustę przekładamy na sito i przepłukujemy ją zimną wodą. Odcedzamy ją z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię.
4.DODAJEMY PRZYPRAWY:
Do smażących się składników dodajemy wszystkie przyprawy, grzyby oraz śliwki, a potem zalewamy całość piwem. Mieszamy i podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu, aż część piwa wyparuje.
5.PIECZEMY ŻEBERKA:
Do naczynia żaroodpornego wykładamy część kapusty z dodatkami, potem kładziemy na niej żeberka i przykrywamy kolejną warstwą kapusty. Przykrywamy całość pokrywką i pieczemy  przez ok. 2 godziny. Po godzinie delikatnie mieszamy kapustę, by równomiernie się podpiekła oraz sprawdzamy stan upieczenia żeberek. Robimy to także po drugiej godzinie, jeszcze zanim wyjmiemy danie. Gdyby mięso okazało się niedostatecznie miękkie, wydłużamy czas w piekarniku. Danie podajemy w towarzystwie pieczywa.
Żeberka w kapuście

Czas przygotowania

160 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ŻEBERKA

Najpierw oczyszczamy żeberka z nadmiaru tłuszczu i błon, a następnie dzielimy je na mniejsze porcje. Tak przygotowane żeberka podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Doprawiamy solą. Smażymy, aż staną się rumiane, a następnie przewracamy je na drugą stronę i powtarzamy czynność. Żeberka przekładamy na talerz.

2

PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Kiełbasę kroimy w plastry. Kroimy boczek w drobne paski, a następnie podsmażamy go wraz z kiełbasą na tej samej patelni, aż się zrumienią. Cebulę i czosnek obieramy z łupiny i kroimy drobno. Marchewkę obieramy, a następnie kroimy w słupki. Dodajemy składniki na patelnię do smażącego się boczku i mieszamy. Smażymy przez ok. 5 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY KAPUSTĘ

Kapustę przekładamy na sito i przepłukujemy ją zimną wodą. Odcedzamy ją z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię.

4

DODAJEMY PRZYPRAWY

Do smażących się składników dodajemy wszystkie przyprawy, grzyby oraz śliwki, a potem zalewamy całość piwem. Mieszamy i podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu, aż część piwa wyparuje.

5

PIECZEMY ŻEBERKA

Do naczynia żaroodpornego wykładamy część kapusty z dodatkami, potem kładziemy na niej żeberka i przykrywamy kolejną warstwą kapusty. Przykrywamy całość pokrywką i pieczemy  przez ok. 2 godziny. Po godzinie delikatnie mieszamy kapustę, by równomiernie się podpiekła oraz sprawdzamy stan upieczenia żeberek. Robimy to także po drugiej godzinie, jeszcze zanim wyjmiemy danie. Gdyby mięso okazało się niedostatecznie miękkie, wydłużamy czas w piekarniku. Danie podajemy w towarzystwie pieczywa.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6043,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1511 kcal

🥑

Tłuszcz

121 g

🌾

Węglowodany

40,3 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

64,1 g

Podobne przepisy