createyourhealth.pl

Kotlety z ciecierzycy i młodej kapusty • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!

Kotlety z ciecierzycy i młodej kapusty

Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku! A co najważniejsze: przygotowane bez dodatkowej soli. Sprawdź, jak smakują kotleciki z młodej kapusty i ciecierzycy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 200 g
ciecierzyca - 100 g
jajko - 1 szt.
kasza manna - 10 g
natka pietruszki - 2 łyżki
pomidor suszony - 4 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
cebula dymka - 1 szt.
ser feta - 30 g
sok z cytryny - 25 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
mięta świeża - 2 łyżki
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
śmietana 18% - 2 łyżki
olej - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.ODCEDZAMY I BLENDUJEMY CIECIERZYCĘ:
Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedzamy na durszlaku, przekładamy do miski, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę.
2.SPARZAMY I HARTUJEMY KAPUSTĘ:
Liście kapusty sparzamy, moczymy chwilę we wrzątku, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Dokładnie odsączamy z wody i wycinamy twardy głąb.
3.DODAJEMY WARZYWA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Do zblendowanej ciecierzycy dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę: czosnek, dymkę, suszone pomidory i liście kapusty.
4.FORMUJEMY KOTLECIKI:
Z wyrobionej masy lepimy kotleciki o wielkości orzecha włoskiego.
5.SMAŻYMY KOTLECIKI:
Kotleciki smażymy na patelni w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
6.PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE:
Na talerz wykładamy dwie łyżki śmietany. Posypujemy porwanymi listkami mięty lub porwaną natką pietruszki. Dodajemy skórkę z cytryny, a całość oprószamy pieprzem.
Kotlety z ciecierzycy i młodej kapusty

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ODCEDZAMY I BLENDUJEMY CIECIERZYCĘ

Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedzamy na durszlaku, przekładamy do miski, a następnie blendujemy na gładką, jednolitą masę.

2

SPARZAMY I HARTUJEMY KAPUSTĘ

Liście kapusty sparzamy, moczymy chwilę we wrzątku, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Dokładnie odsączamy z wody i wycinamy twardy głąb.

3

DODAJEMY WARZYWA I POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Do zblendowanej ciecierzycy dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę: czosnek, dymkę, suszone pomidory i liście kapusty.

4

FORMUJEMY KOTLECIKI

Z wyrobionej masy lepimy kotleciki o wielkości orzecha włoskiego.

5

SMAŻYMY KOTLECIKI

Kotleciki smażymy na patelni w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

6

PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy dwie łyżki śmietany. Posypujemy porwanymi listkami mięty lub porwaną natką pietruszki. Dodajemy skórkę z cytryny, a całość oprószamy pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

937,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

234,5 kcal

🥑

Tłuszcz

16,7 g

🌾

Węglowodany

14,3 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy