createyourhealth.pl

Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!

Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane

Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 2 szt.
ząbek czosnku - 1,5 szt.
olej po suszonych pomidorach - 0,2 l
oliwa z oliwek - 2 łyżki
masło orzechowe - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
sól - 2 szczypty
pomidor suszony - 2 szt.
jajko - 1 szt.
kapar - 40 g
mąka kukurydziana - 220 g
pieprz biały - 2 szczypty
olej - 1 l
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
szczypior cebuli - 24 g
łosoś wędzony - 100 g
ziemniak - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BAKŁAŻANY:
Bakłażany przekrawamy na pół, końcówki odcinamy. Miąższ nacinamy w kratkę, tak by nie przeciąć skórki. Oprószamy 1 szczyptą soli, skrapiamy dużą ilością oliwy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ:
Miąższ bakłażanów łączymy w naczyniu blendera z pastą z orzeszków ziemnych, czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny i suszonymi pomidorami. Blendujemy na gładką, jednolitą masę.
3.PODAJEMY PASTĘ:
Pastę podajemy w miseczce. Dekorujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki i polewamy z wierzchu olejem po suszonych pomidorach.
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
NA KROKIETY
4.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KROKIETY:
Purée ziemniaczane łączymy w misce z roztrzepanym jajkiem. Dodajemy odsączone i drobno posiekane kapary, posiekany szczypiorek i łososia pokrojonego w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy, by rozprowadzić składniki w masie.
5.PANIERUJEMY I SMAŻYMY KROKIETY:
Mąkę kukurydzianą przesypujemy na blat i układamy na niej masę ziemniaczaną, tworząc rulonik. Rulonik wałkujemy, by w całości obtoczyć go w mące.
6.PODAJEMY KROKIETY:
Usmażone krokiety wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z pastą z bakłażana.
Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane

Czas przygotowania

120 min

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BAKŁAŻANY

Bakłażany przekrawamy na pół, końcówki odcinamy. Miąższ nacinamy w kratkę, tak by nie przeciąć skórki. Oprószamy 1 szczyptą soli, skrapiamy dużą ilością oliwy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ

Miąższ bakłażanów łączymy w naczyniu blendera z pastą z orzeszków ziemnych, czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny i suszonymi pomidorami. Blendujemy na gładką, jednolitą masę.

3

PODAJEMY PASTĘ

Pastę podajemy w miseczce. Dekorujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki i polewamy z wierzchu olejem po suszonych pomidorach.

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

NA KROKIETY

4

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KROKIETY

Purée ziemniaczane łączymy w misce z roztrzepanym jajkiem. Dodajemy odsączone i drobno posiekane kapary, posiekany szczypiorek i łososia pokrojonego w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy, by rozprowadzić składniki w masie.

5

PANIERUJEMY I SMAŻYMY KROKIETY

Mąkę kukurydzianą przesypujemy na blat i układamy na niej masę ziemniaczaną, tworząc rulonik. Rulonik wałkujemy, by w całości obtoczyć go w mące.

6

PODAJEMY KROKIETY

Usmażone krokiety wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z pastą z bakłażana.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4113,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

4113,6 kcal

🥑

Tłuszcz

315 g

🌾

Węglowodany

284,6 g

🥬

Błonnik

42,9 g

💪

Białko

64,3 g

Podobne przepisy