Krem ze szparagów • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE SZPARAGI OCZYSZCZAMY
z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki.
ZIEMNIAKI OBIERAMY, KROIMY
w niezbyt dużą kostkę.
W GARNKU PODGRZEWAMY
bulion, wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy.
GOTUJEMY CAŁOŚĆ NA
wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, ale nie rozgotowane.
CEBULĘ KROIMY W
drobną kostkę, musimy je zeszklić na maśle.
DODAJEMY DO WYWARU
z ziemniakami i szparagami. 2 ŻÓŁTKA WBIJAMY: do miseczki, rozkłócamy widelcem, wlewamy niewielką ilość bulionu spod szparagów, energicznie mieszamy, aż składniki połączą się.
ZESTAWIAMY GARNEK Z
zupą z ognia, dodajemy roztrzepane z bulionem żółtka.
STAWIAMY NA CHWILĘ
na ogniu, nie dopuszczając do zagotowania.
ZDEJMUJEMY ZUPĘ Z
ognia, lekko przestudzamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru i miksujemy.
GŁÓWKI SZPARAGÓW GOTUJEMY
na parze lub krótko blanszujemy.
JAK PODAWAĆ PRZED
podaniem kładziemy na powierzchni zupy po kilka główek szparagów oraz posypujemy ją posiekaną zieloną pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
666,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
111,1 kcal
Tłuszcz
3,8 g
Węglowodany
14,8 g
Błonnik
5,7 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Wegańskie naleśniki bez jajek z borówkami
Kinga przygotowała kolejny wegański przepis – tym razem na naleśniki! Smakują wyśmienicie z kremem waniliowym na bazie nerkowców i słodkimi borówkami!

Kartoflanka regionalna
Regionalny klasyk w nowej, kremowej odsłonie! Pyszna zupa ziemniaczana, z sokiem z kiszonej kapusty i wyjątkowym, wędzonym twarogiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa dyniowa z chipsami z boczku
Zupa dyniowa, jakiej jeszcze nie było! Z dodatkiem pomidorów, dużej ilości świeżo mielonej kolendry i chrupiących chipsów z boczku. Przygotuj ją i przekonaj się, jak smakuje!

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Cookie box: ciasteczka maślano-czekoladowe
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto krówka
Ciasto krówkowe to deser pełen karmelowego smaku, który zyskuje coraz większą popularność dzięki swojej prostocie i wyjątkowemu smakowi. Idealnie sprawdza się na różne okazje. Jak go zrobić? Poznajcie nasz przepis na to smakowite ciasto!

Placuszki z cukinii z serem halloumi MCS
Ciepły obiad czy zimna przekąska. Placuszki z cukinii z serem halloumi to pyszna letnia propozycja, pełna świeżego smaku.

Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
Łosoś pachnący Azją - z mlekiem kokosowym, limonką, świeżym imbirem i kolendrą.