Krem z brązowych pieczarek z gremolatą • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny krem z brązowych pieczarek i borowików, czyli kwintesencja jesieni w misce, która dzięki dodatkowi gremolaty nie traci na świeżości. Przygotuj to danie i sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe połączenie smaków.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GREMOLATĘ
Do pojemnika miksującego dodajemy wszystkie składniki na gremolatę i rozdrabniamy je, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 7 sekund / obroty 6. Gotową gremolatę przekładamy do miski.
SIEKAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Cebulę kroimy w ćwiartki i wraz z ząbkami czosnku przekładamy do pojemnika miksującego. Następnie wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6i rozdrabniamy składniki. Po posiekaniu zgarniamy czosnek i cebulę z boków pojemnika.
ROZDRABNIAMY PIECZARKI
Do pojemnika miksującego z cebulą i czosnkiem dodajemy pieczarki, które również rozdrabniamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 5. Składniki ponownie zbieramy z boków pojemnika.
PODSMAŻAMY GRZYBY Z PRZYPRAWAMI
Do rozdrobnionych składników wlewamy oliwę i dodajemy tymianek. Całość podsmażamy, bez miarki w pokrywie, używając programuprzypiekanie / czas 12 minut / temperatura 130 °C / obroty 1. Pod koniec smażenia do pojemnika miksującego wlewamy ocet balsamiczny.
GOTUJEMY ZUPĘ
Do pojemnika miksującego z podsmażonymi grzybami wlewamy lekko podgrzany bulion i dodajemy namoczone wcześniej suszone borowiki wraz z wodą, w której się moczyły. Zupę gotujemy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień/ czas 15 minut / temp. 100°C / obroty 1.
MIKSUJEMY ZUPĘ NA KREM
Ugotowaną zupę doprawiamy solą i pieprzem według uznania i miksujemy na krem, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 10.
DODAJEMY ŚMIETANĘ
Przez otwór w pokrywie do pojemnika miksującego dodajemy śmietanę i całość mieszamy, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / temp. 100°C / obroty 3.
PODAJEMY ZUPĘ KREM
Gotowy krem przelewamy do misek i dekorujemy odłożoną wcześniej masą grzybową oraz gremolatą. Do smaku możemy go także skropić oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1325,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
331,3 kcal
Tłuszcz
28,7 g
Węglowodany
12,8 g
Błonnik
5,6 g
Białko
7,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
Pyszny sos pieczarkowy z dodatkiem białego wina sprawi, że kurczak będzie smakował tak dobrze, jak nigdy dotąd.

Poncz różany z truskawkami
Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!

Kurczak z piekarnika - pieczony w całości
Niezwykle prosty w przygotowaniu chrupiący kurczak pieczony w całości. Sprawdź, jak przygotować to danie dla całej rodziny i ciesz się jego smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Popcorn z karmelem z chili i cynamonem
Przygotuj popcorn z dodatkiem pikantnego karmelu i nutą cynamonu! Taka przekąska umili każdy filmowy wieczór.

Babka cytrynowa wielkanocna
Pyszna babka wielkanocna o cytrynowym smaku i aromacie będzie idealną ozdobą wielkanocnego stołu. Koniecznie wypróbuj przepis Kingi na ten pyszny wypiek!

Korzenny pudding ryżowy
Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasteczkowy deser lodowy
Poznajcie deser idealny na upalne dni! Połączenie ciasteczek palmeritas z lodami, białą i gorzką czekoladą zachwyci Was nie tylko smakiem, ale i prostotą przygotowania!

Ciastka pisanki
Domowe ciastka pisanki to idealne, chrupiące słodkości przełożone kremem czekoladowym. Przygotuj pyszne przekąski na Wielkanoc i udekoruj je z najmłodszymi członkami rodziny!

Świąteczne bałwanki
Świąteczne bałwanki to superokazja do smacznych i rodzinnych zabaw w kuchni. Przygotujecie wspólnie urocze figurki, które mogą służyć za dekorację świątecznego stołu lub słodki podarunek dla przyjaciół!