createyourhealth.pl

Zapiekanka ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie

Na spotkanie ze znajomymi, na rodzinny obiad – zapiekanka ziemniaczana Karola to szybkie, proste i sycące danie na wiele okazji! Upiecz ją i sprawdź, jak smakuje!

Zapiekanka ziemniaczana

Na spotkanie ze znajomymi, na rodzinny obiad – zapiekanka ziemniaczana Karola to szybkie, proste i sycące danie na wiele okazji! Upiecz ją i sprawdź, jak smakuje!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
grana padano - 80 g
majeranek - 1 łyżeczka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieczarka - 500 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 300 g
śmietana 30% - 500 ml
rozmaryn świeży - 8 g
ziemniak - 1 kg
natka pietruszki - 5 g
olej po suszonych pomidorach - 2 łyżki
pomidorki koktajlowe - 6 szt.
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY WARZYWA:
Pieczarki pokrojone w czosnek smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy odrobinę masła, sól oraz pieprz i smażymy do odparowania wody. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i delikatnie blanszujemy składniki. Dodajemy olej po suszonych pomidorach i rozmaryn.
2.GOTUJEMY ZIEMNIAKI Z DODATKAMI:
Śmietankę łączymy w dużym garnku z ziemniakami pokrojonymi w plasterki o grubości do 0,5 cm. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, suszone pomidory pokrojone w paski i przesmażone pieczarki z rozmarynem.
3.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Stałe składniki masy (bez nadmiaru płynu) przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i oprószonego mąką. Delikatnie uklepujemy każdą warstwę.
4.PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Połówki pomidorków koktajlowych łączymy z natką pietruszki i polewamy olejem po suszonych pomidorach. Mieszamy.
Zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY WARZYWA

Pieczarki pokrojone w czosnek smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy odrobinę masła, sól oraz pieprz i smażymy do odparowania wody. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i delikatnie blanszujemy składniki. Dodajemy olej po suszonych pomidorach i rozmaryn.

2

GOTUJEMY ZIEMNIAKI Z DODATKAMI

Śmietankę łączymy w dużym garnku z ziemniakami pokrojonymi w plasterki o grubości do 0,5 cm. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, suszone pomidory pokrojone w paski i przesmażone pieczarki z rozmarynem.

3

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Stałe składniki masy (bez nadmiaru płynu) przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i oprószonego mąką. Delikatnie uklepujemy każdą warstwę.

4

PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Połówki pomidorków koktajlowych łączymy z natką pietruszki i polewamy olejem po suszonych pomidorach. Mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2805,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

701,3 kcal

🥑

Tłuszcz

47,2 g

🌾

Węglowodany

58,6 g

🥬

Błonnik

24,1 g

💪

Białko

24,1 g

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl