createyourhealth.pl

Królik w sosie pieczarkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatne mięso z królika przyrządzone według tradycyjnej receptury i wzbogacone smakiem kremowego sosu z pieczarek.

Królik w sosie pieczarkowym

Delikatne mięso z królika przyrządzone według tradycyjnej receptury i wzbogacone smakiem kremowego sosu z pieczarek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
królik, tuszka - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
masło - 3 łyżki
mąka pszenna - 1 łyżka
pieczarka - 0,5 kg
natka pietruszki - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
śmietana 30% - 150 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE KRÓLIKA DZIELIMY:
na części.
2.MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ,:
pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem.
3.DELIKATNIE POSYPUJEMY:
mąką.
4.PRZED DUSZENIEM MOŻNA:
królika obsmażyć na maśle.
5.CEBULĘ I PIECZARKI:
smażymy 5-7 minut.
6.PRZEKŁADAMY DO BRYTFANNY,:
na wierzch kładziemy kawałki królika.
7.DOLEWAMY OKOŁO 1/2:
szklanki wody.
8.DUSIMY POD PRZYKRYCIEM:
w brytfannie 40-50 minut (jeśli umieszczamy składniki w rozgrzanym naczyniu) do około 60-70 minut (w przypadku zimnego naczynia) w piekarniku ustawionym na temp.
9.180 STOPNI:
C.
10.PO UPIECZENIU, WYJMUJEMY:
królika, dolewamy śmietankę do warzyw i powstałego po upieczeniu płynu.
11.CZEKAMY AŻ SOS:
nabierze gęstej konsystencji (mieszając na małym ogniu).
12.PONOWNIE WKŁADAMY KRÓLIKA:
do brytfanny.
13.OBFICIE POSYPUJEMY:
pietruszką.
Królik w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE KRÓLIKA DZIELIMY

na części.

2

MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ,

pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem.

3

DELIKATNIE POSYPUJEMY

mąką.

4

PRZED DUSZENIEM MOŻNA

królika obsmażyć na maśle.

5

CEBULĘ I PIECZARKI

smażymy 5-7 minut.

6

PRZEKŁADAMY DO BRYTFANNY,

na wierzch kładziemy kawałki królika.

7

DOLEWAMY OKOŁO 1/2

szklanki wody.

8

DUSIMY POD PRZYKRYCIEM

w brytfannie 40-50 minut (jeśli umieszczamy składniki w rozgrzanym naczyniu) do około 60-70 minut (w przypadku zimnego naczynia) w piekarniku ustawionym na temp.

9

180 STOPNI

C.

10

PO UPIECZENIU, WYJMUJEMY

królika, dolewamy śmietankę do warzyw i powstałego po upieczeniu płynu.

11

CZEKAMY AŻ SOS

nabierze gęstej konsystencji (mieszając na małym ogniu).

12

PONOWNIE WKŁADAMY KRÓLIKA

do brytfanny.

13

OBFICIE POSYPUJEMY

pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1232 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

308 kcal

🥑

Tłuszcz

21 g

🌾

Węglowodany

7,6 g

🥬

Błonnik

21,8 g

💪

Białko

21,8 g

Podobne przepisy