createyourhealth.pl

Kruche ciasteczka – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Kruche ciasteczka – przepis

Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 150 g
jajko - 3 szt.
kakao - 2 łyżki
masło - 200 g
śmietana 18% - 1 łyżka
wanilia - 6 g
mąka pszenna - 350 g
czekolada deserowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO:
Bardzo miękkie masło mieszamy w misce z cukrem pudrem i nasionami wyjętymi z lasek wanilii. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając ciasto, aż składniki dokładnie się połączą i stworzą jednolitą masę.
2.PRZYGOTOWUJEMY DWUKOLOROWĄ MASĘ:
Gotową masę dzielimy na dwie równe części i umieszczamy w osobnych miskach. Do jednej miski przesiewamy 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.
3.WYCINAMY CIASTECZKA:
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm na desce oprószonej mąką i wycinamy z niego listki za pomocą papierowych szablonów.
4.PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA:
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 11-14 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kruche ciasteczka – przepis

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO

Bardzo miękkie masło mieszamy w misce z cukrem pudrem i nasionami wyjętymi z lasek wanilii. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas mieszając ciasto, aż składniki dokładnie się połączą i stworzą jednolitą masę.

2

PRZYGOTOWUJEMY DWUKOLOROWĄ MASĘ

Gotową masę dzielimy na dwie równe części i umieszczamy w osobnych miskach. Do jednej miski przesiewamy 2 łyżki mąki, do drugiej 2 łyżki kakao.

3

WYCINAMY CIASTECZKA

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm na desce oprószonej mąką i wycinamy z niego listki za pomocą papierowych szablonów.

4

PIECZEMY I DEKORUJEMY CIASTECZKA

Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 11-14 minut w temperaturze 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4128 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

412,8 kcal

🥑

Tłuszcz

21,9 g

🌾

Węglowodany

46,6 g

🥬

Błonnik

6,7 g

💪

Białko

6,7 g

Podobne przepisy