createyourhealth.pl

Minizapiekanki z ziemniaczkami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!

Minizapiekanki z ziemniaczkami

Pyszne minizapiekanki z ziemniaczkami, salami i pieczarkami przygotowane na grillu do raclette. Koniecznie wypróbuj ten przepis Karola inspirowany tradycyjną przekąską prosto z Alp!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser cheddar - 60 g
ząbek czosnku - 1 szt.
ser ementaler - 40 g
ziemniak - 6 szt.
ser mimolette - 40 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
papryka mielona ostra - 0,33 łyżeczki
pieczarka - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
kiełbasa salami - 60 g
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 4 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
tymianek świeży - 1 gałązka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki w skórkach przekrawamy na pół, smarujemy delikatnie oliwą, układamy wnętrzem do dołu na płycie grillowej i grillujemy przez ok. 5 minut.
2.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Pieczarki kroimy w talarki, a plasterki salami na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie, kiedy pieczarki i salami się podsmażają, dość drobno siekamy suszone pomidory i dodajemy je na patelnię. Całość smażymy przez ok. 2 minuty. Czosnek bardzo drobno siekamy, dodajemy do przesmażonych pieczarek, salami i pomidorów i dokładnie mieszamy.
3.ŁĄCZYMY ZIEMNIAKI Z PODSMAŻONYM FARSZEM:
Podgrzane na grillu ziemniaki kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy przesmażone składniki, ostrą paprykę i dokładnie mieszamy.
4.KOMPONUJEMY MINIZAPIEKANKI:
Farsz do minizapiekanek przekładamy na patelenki do raclette. Sery kroimy w plastry. Każdą patelenkę z farszem przykrywamy różnymi kawałkami sera.
5.POGRZEWAMY MINIZAPIEKANKI:
Gotowe patelenki układamy na płycie grzewczej i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.
6.DEKORUJEMY MINIZAPIEKANKI:
Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a tymianek siekamy. Minizapiekanki dekorujemy według uznania.
Minizapiekanki z ziemniaczkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki w skórkach przekrawamy na pół, smarujemy delikatnie oliwą, układamy wnętrzem do dołu na płycie grillowej i grillujemy przez ok. 5 minut.

2

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Pieczarki kroimy w talarki, a plasterki salami na mniejsze kawałki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W czasie, kiedy pieczarki i salami się podsmażają, dość drobno siekamy suszone pomidory i dodajemy je na patelnię. Całość smażymy przez ok. 2 minuty. Czosnek bardzo drobno siekamy, dodajemy do przesmażonych pieczarek, salami i pomidorów i dokładnie mieszamy.

3

ŁĄCZYMY ZIEMNIAKI Z PODSMAŻONYM FARSZEM

Podgrzane na grillu ziemniaki kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy przesmażone składniki, ostrą paprykę i dokładnie mieszamy.

4

KOMPONUJEMY MINIZAPIEKANKI

Farsz do minizapiekanek przekładamy na patelenki do raclette. Sery kroimy w plastry. Każdą patelenkę z farszem przykrywamy różnymi kawałkami sera.

5

POGRZEWAMY MINIZAPIEKANKI

Gotowe patelenki układamy na płycie grzewczej i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.

6

DEKORUJEMY MINIZAPIEKANKI

Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki, a tymianek siekamy. Minizapiekanki dekorujemy według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1283,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

320,8 kcal

🥑

Tłuszcz

18 g

🌾

Węglowodany

24,1 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

16,1 g

Podobne przepisy