createyourhealth.pl

Kujawski drożdżowy placek maślany • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Kujawski drożdżowy placek maślany

Pomysł na klasyczne, drożdżowe ciasto, które sprawdzi się w każdej sytuacji. Pachnące, puszyste, rumiane, doskonałe!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 35
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 80 g
drożdże świeże - 35 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna tortowa - 500 g
mleko 3,2% - 150 ml
sól - 1 szczypta
cukier puder - 100 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 100 g
mąka pszenna - 180 g

Instrukcje przygotowania

1.CIASTO DROŻDŻE MIESZAMY:
z 2 łyżeczkami cukru do momentu, aż drożdże zrobią się płynne.
2.MLEKO DELIKATNIE PODGRZEWAMY:
i łączymy z drożdżami.
3.DO DUŻEJ MISKI:
przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy do niego mleko z drożdżami.
4.DELIKATNIE MIESZAMY I:
odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
5.UBIJAMY JAJKA Z:
pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.
6.DO WYROŚNIĘTEGO CIASTA:
dodajemy jajka z cukrem, szczyptę soli oraz roztopione masło.
7.WYRABIAMY DO MOMENTU,:
aż masa zacznie odklejać się od dłoni.
8.POSYPUJEMY CIASTO NIEWIELKĄ:
ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
9.WYROŚNIĘTE CIASTO ZAGNIATAMY,:
rozwałkowujemy i wykładamy nim wcześniej posmarowaną oraz oprószoną mąką blaszkę o wymiarach 45x35cm.
10.FORMĘ Z CIASTEM:
chłodzimy w lodówce około 15 minut.
11.OBEJRZYJ TRIK, JAK:
prawidłowo przygotować rozczyn.
12.MASŁO Z CUKREM:
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut.
13.KRUSZONKA MAŚLANA MASŁO:
zagniatamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dosypując mąkę.
14.MASĘ DELIKATNIE WYRABIAMY:
palcami, aż powstanie kruszonka.
15.SCHŁODZONE CIASTO SMARUJEMY:
równomiernie masłem z cukrem, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
16.CIASTO OBFICIE POSYPUJEMY:
kruszonką i pieczemy w temp.
17.180 °C (TERMOOBIEG):
lub 190-200 °C (bez teermoobiegu) przez 30-35 minut, do zrumienienia się kruszonki na złoty kolor. STUDZIMY.:
Kujawski drożdżowy placek maślany

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 35

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CIASTO DROŻDŻE MIESZAMY

z 2 łyżeczkami cukru do momentu, aż drożdże zrobią się płynne.

2

MLEKO DELIKATNIE PODGRZEWAMY

i łączymy z drożdżami.

3

DO DUŻEJ MISKI

przesiewamy mąkę, robimy w niej zagłębienie i wlewamy do niego mleko z drożdżami.

4

DELIKATNIE MIESZAMY I

odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.

5

UBIJAMY JAJKA Z

pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.

6

DO WYROŚNIĘTEGO CIASTA

dodajemy jajka z cukrem, szczyptę soli oraz roztopione masło.

7

WYRABIAMY DO MOMENTU,

aż masa zacznie odklejać się od dłoni.

8

POSYPUJEMY CIASTO NIEWIELKĄ

ilością mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

9

WYROŚNIĘTE CIASTO ZAGNIATAMY,

rozwałkowujemy i wykładamy nim wcześniej posmarowaną oraz oprószoną mąką blaszkę o wymiarach 45x35cm.

10

FORMĘ Z CIASTEM

chłodzimy w lodówce około 15 minut.

11

OBEJRZYJ TRIK, JAK

prawidłowo przygotować rozczyn.

12

MASŁO Z CUKREM

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier i gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10-12 minut.

13

KRUSZONKA MAŚLANA MASŁO

zagniatamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dosypując mąkę.

14

MASĘ DELIKATNIE WYRABIAMY

palcami, aż powstanie kruszonka.

15

SCHŁODZONE CIASTO SMARUJEMY

równomiernie masłem z cukrem, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

16

CIASTO OBFICIE POSYPUJEMY

kruszonką i pieczemy w temp.

17

180 °C (TERMOOBIEG)

lub 190-200 °C (bez teermoobiegu) przez 30-35 minut, do zrumienienia się kruszonki na złoty kolor. STUDZIMY.:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6110,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

509,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,3 g

🌾

Węglowodany

69 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy

Kujawski drożdżowy placek maślany - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl