createyourhealth.pl

Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze • przepis • składniki • przygotowanie

Jedna blacha i wiele składników, których połączenie stworzy pełnowartościowy obiad dla całej rodziny! Z przepisem Kingi zaoszczędzisz czas i podasz najbliższym coś naprawdę pysznego. Sprawdź!

Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze

Jedna blacha i wiele składników, których połączenie stworzy pełnowartościowy obiad dla całej rodziny! Z przepisem Kingi zaoszczędzisz czas i podasz najbliższym coś naprawdę pysznego. Sprawdź!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 2 szt.
marchew - 3 szt.
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
ziemniak - 8 szt.
szparagi zielone - 380 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
natka pietruszki - 10 g
rozmaryn świeży - 8 g
sok z cytryny - 2 łyżki
tymianek świeży - 10 g
ząbek czosnku - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Oliwę łączymy w naczyniu blendera z sokiem z cytryny, czosnkiem i świeżymi ziołami: pietruszką, tymiankiem i rozmarynem. Miksujemy wszystkie składniki do momentu, aż zostaną rozdrobnione. Odstawiamy.
2.KROIMY WARZYWA:
Ziemniaki myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w ćwiartki przypominające łódeczki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do miski.
3.MARYNUJEMY MIĘSO I WARZYWA:
Piersi kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i przekrawamy na pół, by uzyskać płaskie filety.
4.PIECZEMY MIĘSO I WARZYWA:
Warzywa i filety z kurczaka w marynacie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ćwiartki ziemniaków oprószamy dodatkowo papryką.
5.PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI:
Szparagi myjemy. Odcinamy zdrewniałe końcówki, a jadalne części skrapiamy i nacieramy oliwą.
Kurczak pieczony z warzywami na jednej blasze

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Oliwę łączymy w naczyniu blendera z sokiem z cytryny, czosnkiem i świeżymi ziołami: pietruszką, tymiankiem i rozmarynem. Miksujemy wszystkie składniki do momentu, aż zostaną rozdrobnione. Odstawiamy.

2

KROIMY WARZYWA

Ziemniaki myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w ćwiartki przypominające łódeczki. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Warzywa przekładamy do miski.

3

MARYNUJEMY MIĘSO I WARZYWA

Piersi kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i przekrawamy na pół, by uzyskać płaskie filety.

4

PIECZEMY MIĘSO I WARZYWA

Warzywa i filety z kurczaka w marynacie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ćwiartki ziemniaków oprószamy dodatkowo papryką.

5

PRZYGOTOWUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy. Odcinamy zdrewniałe końcówki, a jadalne części skrapiamy i nacieramy oliwą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1591,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,9 kcal

🥑

Tłuszcz

6,3 g

🌾

Węglowodany

39 g

🥬

Błonnik

27,5 g

💪

Białko

27,5 g

Podobne przepisy