createyourhealth.pl

Pistacjowa karpatka bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie

Karpatka bez pieczenia na groszku ptysiowym o smaku pistacjowym. To ciasto z rozpływającym się w ustach, słodkim kremem to pyszny pomysł na deser.

Pistacjowa karpatka bez pieczenia

Karpatka bez pieczenia na groszku ptysiowym o smaku pistacjowym. To ciasto z rozpływającym się w ustach, słodkim kremem to pyszny pomysł na deser.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mleko - 600 ml
cukier - 4 łyżki
budyń waniliowy - 80 g
masło - 200 g
krem pistacjowy - 2 łyżki
groszek ptysiowy - 100 g
cukier puder -

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BUDYŃ:
Połowę mleka przelewamy do garnka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Pozostałe 300 ml mleka dokładnie mieszamy z budyniem i przelewamy do gorącego mleka. Całość gotujemy, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Gotowy budyń studzimy.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY:
Do wystudzonego budyniu dodajemy niewielkie kawałki masła i miksujemy, aż powstanie jednolity krem. Następnie dodajemy krem pistacjowy i ponownie krótko miksujemy.
3.CHŁODZIMY I PODAJEMY CIASTO:
Gotowe ciasto przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 3 godziny. Bezpośrednio przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Pistacjowa karpatka bez pieczenia

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BUDYŃ

Połowę mleka przelewamy do garnka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Pozostałe 300 ml mleka dokładnie mieszamy z budyniem i przelewamy do gorącego mleka. Całość gotujemy, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Gotowy budyń studzimy.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY

Do wystudzonego budyniu dodajemy niewielkie kawałki masła i miksujemy, aż powstanie jednolity krem. Następnie dodajemy krem pistacjowy i ponownie krótko miksujemy.

3

CHŁODZIMY I PODAJEMY CIASTO

Gotowe ciasto przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 3 godziny. Bezpośrednio przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2767,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345,9 kcal

🥑

Tłuszcz

26,6 g

🌾

Węglowodany

22,2 g

🥬

Błonnik

0,1 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy