Pistacjowa karpatka bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie
Karpatka bez pieczenia na groszku ptysiowym o smaku pistacjowym. To ciasto z rozpływającym się w ustach, słodkim kremem to pyszny pomysł na deser.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BUDYŃ
Połowę mleka przelewamy do garnka, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. Pozostałe 300 ml mleka dokładnie mieszamy z budyniem i przelewamy do gorącego mleka. Całość gotujemy, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Gotowy budyń studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM BUDYNIOWY
Do wystudzonego budyniu dodajemy niewielkie kawałki masła i miksujemy, aż powstanie jednolity krem. Następnie dodajemy krem pistacjowy i ponownie krótko miksujemy.
CHŁODZIMY I PODAJEMY CIASTO
Gotowe ciasto przekładamy do lodówki i chłodzimy przez min. 3 godziny. Bezpośrednio przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2767,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
345,9 kcal
Tłuszcz
26,6 g
Węglowodany
22,2 g
Błonnik
0,1 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka jaglano-kokosowe
Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.

Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!

Budyń piernikowo-czekoladowy z gorącymi wiśniami
Każdy chłodny wieczór stanie się wyjątkowy, gdy podgrzejemy go korzennym budyniem z dodatkiem gorących wiśni. A to wszystko w zaledwie 10 minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Porcja makaronu z rybą udekorowana włoskimi dodatkami to sposób na szybki i zdrowy, a przede wszystkim pyszny obiad.

Makaron z pesto ze szpinaku
Makaronowe świderki połączone z domowym, zielonym pesto to doskonały pomysł na sycący posiłek. Smakuje wybornie!

Czekoladowa karpatka
Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chlebek bananowy z tahini
Chlebek bananowy z tahini to pyszny i szybki pomysł na słodką przekąskę. Ten wilgotny, aromatyczny wypiek, który łączy naturalną słodycz bananów z nutą sezamowego tahini i gorzkiej czekolady, zachwyci każde podniebienie!

Łosoś w glazurze miodowo-sojowej z chrupiącymi szparagami
Delikatny i aromatyczny dzięki wyjątkowej glazurze łosoś z chrupiącymi szparagami. To pachnące cytryną, sosem sojowym i imbirem danie, które z pewnością trafi do cotygodniowego menu.

Tarta z karmelizowaną gruszką
Masz ochotę na owocową tartę, ale nie masz piekarnika? Dla nas to żaden problem! Wypróbuj przepis na tartę z karmelizowaną gruszką, którą przygotujesz w beztłuszczowej frytkownicy.