createyourhealth.pl

Kurczak po meksykańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Kurczak po meksykańsku

Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

tortilla - 2 szt.
goździki - 10 szt.
cebula - 1 szt.
papryczka chili zielona - 1 szt.
limonka - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
kurczak filety z piersi - 3 szt.
cynamon - 1 łyżka
ząbek czosnku - 4 szt.
fasola czerwona - 400 g
kolendra świeża - 90 g
olej słonecznikowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ ROZGRZEJ:
piekarnik do 150°C (termoobieg), nagrzej naczynie żaroodporne w piekarniku.
2.PRZYGOTOWANIE OLEJ SŁONECZNIKOWY:
rozprowadzamy w głębokiej patelni.
3.POSIEKANY CZOSNEK WRZUCAMY:
na zimny tłuszcz, a po chwili smażenia na patelnię wrzucamy pokrojoną w grube piórka cebulę.
4.NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ:
w dużą kostkę paprykę.
5.WARZYWA SMAŻYMY NA:
mocnym ogniu, mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
6.W MOŹDZIERZU TŁUCZEMY:
goździki i mieszamy je z 1 łyżką cynamonu.
7.POKROJONE W PLASTERKI:
na ukos piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy na patelnię razem z goździkami i cynamonem (2 duże szczypty).
8.DO CAŁOŚCI DODAJEMY:
pokrojoną w drobną kostkę zieloną papryczkę chili oraz skórkę z limonki.
9.WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODSMAŻAMY:
i mieszamy.
10.DODAJEMY SOK Z:
limonki, przykrywamy, dusimy do momentu, aż sok z limonki wyparuje.
11.DODAJEMY FASOLĘ, MIESZAMY,:
doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy.
12.ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY:
do wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia żaroodpornego.
13.CZYSTĄ PATELNIĘ PODGRZEWAMY,:
układamy na niej tortillę, uważając, żeby jej nie przypalić (podgrzewamy z obu stron, czynność powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli).
14.WYCIĄGAMY NACZYNIE ŻAROODPORNE:
z piekarnika, dodajemy do dania 2 pęczki posiekanej kolendry, mieszamy.
15.PRZYSMAŻONE TORTILLE KROIMY:
na kawałki (w trójkąty) i wbijamy je w danie.
Kurczak po meksykańsku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ ROZGRZEJ

piekarnik do 150°C (termoobieg), nagrzej naczynie żaroodporne w piekarniku.

2

PRZYGOTOWANIE OLEJ SŁONECZNIKOWY

rozprowadzamy w głębokiej patelni.

3

POSIEKANY CZOSNEK WRZUCAMY

na zimny tłuszcz, a po chwili smażenia na patelnię wrzucamy pokrojoną w grube piórka cebulę.

4

NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ

w dużą kostkę paprykę.

5

WARZYWA SMAŻYMY NA

mocnym ogniu, mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.

6

W MOŹDZIERZU TŁUCZEMY

goździki i mieszamy je z 1 łyżką cynamonu.

7

POKROJONE W PLASTERKI

na ukos piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy na patelnię razem z goździkami i cynamonem (2 duże szczypty).

8

DO CAŁOŚCI DODAJEMY

pokrojoną w drobną kostkę zieloną papryczkę chili oraz skórkę z limonki.

9

WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODSMAŻAMY

i mieszamy.

10

DODAJEMY SOK Z

limonki, przykrywamy, dusimy do momentu, aż sok z limonki wyparuje.

11

DODAJEMY FASOLĘ, MIESZAMY,

doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy.

12

ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY

do wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia żaroodpornego.

13

CZYSTĄ PATELNIĘ PODGRZEWAMY,

układamy na niej tortillę, uważając, żeby jej nie przypalić (podgrzewamy z obu stron, czynność powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli).

14

WYCIĄGAMY NACZYNIE ŻAROODPORNE

z piekarnika, dodajemy do dania 2 pęczki posiekanej kolendry, mieszamy.

15

PRZYSMAŻONE TORTILLE KROIMY

na kawałki (w trójkąty) i wbijamy je w danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2142,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

535,6 kcal

🥑

Tłuszcz

22,8 g

🌾

Węglowodany

43,2 g

🥬

Błonnik

41,4 g

💪

Białko

41,4 g

Podobne przepisy

Kurczak po meksykańsku - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl