createyourhealth.pl

Kurczak po toskańsku • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!

Kurczak po toskańsku

Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 4 szt.
śmietana 30% - 140 ml
szpinak liście, świeży - 140 g
pomidor suszony - 110 g
bulion drobiowy - 100 ml
ser mascarpone - 80 g
parmezan - 70 g
wino białe - 60 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 30 g
oliwa z oliwek - 30 ml
oregano świeże - 1,5 g
rozmaryn świeży - 1 g
tymianek świeży - 1 g
szałwia świeża - 0,4 g
sól - 2,5 g
pieprz ziołowy, mielony - 1,5 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY SKŁADNIKI:
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój, a następnie wrzuć do miseczki. Kurczaka oczyść i usuń z niego błonki, a potem przekrój  pierś na pół, by stała się cieńsza.
2.SMAŻYMY KURCZAKA:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozpuść masło, a potem podsmaż na niej kurczaka. Mięso dopraw na patelni 1 g soli, 0,5 g pieprzu, 0,5 g oregano, 0,5 g rozmarynu i 0,5 g tymianku. Pierś powinna smażyć się z każdej strony do momentu, aż nabierze złotego koloru.
3.KROIMY POMIDORY:
W czasie, gdy kurczak się smaży, umyj deskę, a potem pokrój na niej pomidory w cienkie paski.
4.SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Na patelnię dodaj czosnek oraz cebulę i wymieszaj z kurczakiem. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, dodaj suszone pomidory i ponownie zamieszaj. Po 4-5 minutach podlej całość winem i zamieszaj.
5.BUDUJEMY SOS:
Gdy wino zacznie się redukować, powoli dodaj do niego bulion. Całość zamieszaj i gotuj przez 4 minuty. Dodaj resztę przypraw i ziół.
6.HARTUJEMY ŚMIETANĘ:
Do kubka wlej śmietankę, a następnie nabierz łyżką sos z patelni i dodaj do kubka. Całość zamieszaj. Czynność powtórz kilkakrotnie, cały czas mieszając.
7.DODAJEMY ŚMIETANĘ:
Dodaj śmietanę do składników gotujących się na patelni i zamieszaj. Pozwól jej się gotować przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
8.DODAJEMY SER I SZPINAK:
Zetrzyj parmezan na tarce wprost do gotującego się sosu i zamieszaj. Po chwili dodaj także mascarpone i ponownie zamieszaj. Na sam koniec dodaj także szpinak i ponownie zamieszaj.
9.WYKAŃCZAMY DANIE:
Po dodaniu sera lekko zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj pokrywką. Całość powinna dusić się przez 15-20 minut, aż sos stanie się gęsty.
10.SERWUJEMY DANIE:
Gotowe danie przełóż na głębokie talerze i serwuj w towarzystwie ulubionego makaronu, pieczywa lub dzikiego ryżu.
Kurczak po toskańsku

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY SKŁADNIKI

Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój, a następnie wrzuć do miseczki. Kurczaka oczyść i usuń z niego błonki, a potem przekrój  pierś na pół, by stała się cieńsza.

2

SMAŻYMY KURCZAKA

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozpuść masło, a potem podsmaż na niej kurczaka. Mięso dopraw na patelni 1 g soli, 0,5 g pieprzu, 0,5 g oregano, 0,5 g rozmarynu i 0,5 g tymianku. Pierś powinna smażyć się z każdej strony do momentu, aż nabierze złotego koloru.

3

KROIMY POMIDORY

W czasie, gdy kurczak się smaży, umyj deskę, a potem pokrój na niej pomidory w cienkie paski.

4

SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Na patelnię dodaj czosnek oraz cebulę i wymieszaj z kurczakiem. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, dodaj suszone pomidory i ponownie zamieszaj. Po 4-5 minutach podlej całość winem i zamieszaj.

5

BUDUJEMY SOS

Gdy wino zacznie się redukować, powoli dodaj do niego bulion. Całość zamieszaj i gotuj przez 4 minuty. Dodaj resztę przypraw i ziół.

6

HARTUJEMY ŚMIETANĘ

Do kubka wlej śmietankę, a następnie nabierz łyżką sos z patelni i dodaj do kubka. Całość zamieszaj. Czynność powtórz kilkakrotnie, cały czas mieszając.

7

DODAJEMY ŚMIETANĘ

Dodaj śmietanę do składników gotujących się na patelni i zamieszaj. Pozwól jej się gotować przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.

8

DODAJEMY SER I SZPINAK

Zetrzyj parmezan na tarce wprost do gotującego się sosu i zamieszaj. Po chwili dodaj także mascarpone i ponownie zamieszaj. Na sam koniec dodaj także szpinak i ponownie zamieszaj.

9

WYKAŃCZAMY DANIE

Po dodaniu sera lekko zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj pokrywką. Całość powinna dusić się przez 15-20 minut, aż sos stanie się gęsty.

10

SERWUJEMY DANIE

Gotowe danie przełóż na głębokie talerze i serwuj w towarzystwie ulubionego makaronu, pieczywa lub dzikiego ryżu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3053,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

763,4 kcal

🥑

Tłuszcz

31,6 g

🌾

Węglowodany

23,3 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

55,5 g

Podobne przepisy

Kurczak po toskańsku - przepis, składniki, przygotowanie | createyourhealth.pl