createyourhealth.pl

Napój radości • przepis • składniki • przygotowanie

Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!

Napój radości

Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon - 1 szt.
cukier puder - 200 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
goździki - 3 szt.
wanilia - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 0,5 łyżeczki
mleko 3,2% - 500 ml
śmietana 30% - 500 ml
jajko - 6 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ZAGOTOWUJEMY MLEKO Z PRZYPRAWAMI:
Do rondelka wlewamy mleko, a także dodajemy goździki, ziarenka wybrane z laski wanilii, cynamon i gałkę muszkatołową. Płyn doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu. Mleko z przyprawami studzimy, aby było ciepłe, ale nie gorące.
2.UCIERAMY ŻÓŁTKA I ŁĄCZYMY JE Z MLEKIEM:
W misce przez ok. 5 minut ucieramy żółtka z cukrem. Do utartych żółtek wlewamy stopniowo, cały czas miksując, ciepłe mleko. Uważamy, aby żółtka się nie ścięły.
3.GOTUJEMY NAPÓJ RADOŚCI:
Dobrze zmiksowane z żółtkami mleko przelewamy z powrotem do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż napój zgęstnieje.
4.PODAJEMY NAPÓJ RADOŚCI:
Gotowy napój przelewamy przez sitko i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i połowę delikatnie łączymy z wystudzonym napojem. Napój przelewamy do kieliszków i dekorujemy pozostałą bitą śmietaną.
Napój radości

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGOTOWUJEMY MLEKO Z PRZYPRAWAMI

Do rondelka wlewamy mleko, a także dodajemy goździki, ziarenka wybrane z laski wanilii, cynamon i gałkę muszkatołową. Płyn doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu. Mleko z przyprawami studzimy, aby było ciepłe, ale nie gorące.

2

UCIERAMY ŻÓŁTKA I ŁĄCZYMY JE Z MLEKIEM

W misce przez ok. 5 minut ucieramy żółtka z cukrem. Do utartych żółtek wlewamy stopniowo, cały czas miksując, ciepłe mleko. Uważamy, aby żółtka się nie ścięły.

3

GOTUJEMY NAPÓJ RADOŚCI

Dobrze zmiksowane z żółtkami mleko przelewamy z powrotem do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż napój zgęstnieje.

4

PODAJEMY NAPÓJ RADOŚCI

Gotowy napój przelewamy przez sitko i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i połowę delikatnie łączymy z wystudzonym napojem. Napój przelewamy do kieliszków i dekorujemy pozostałą bitą śmietaną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2515,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

419,2 kcal

🥑

Tłuszcz

24,4 g

🌾

Węglowodany

40,5 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

10,4 g

Podobne przepisy