createyourhealth.pl

Kurczak szarpany • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj idealną propozycję na wyraziste i smaczne danie. Mięso z kurczaka połączone z aromatycznymi sosami barbecue i Worcester, nutą wędzonej papryki, czosnku granulowanego oraz musztardy angielskiej zachwyci podniebienia Twojej rodziny lub gości. Sprawdź ten wyjątkowy przepis!

Kurczak szarpany

Poznaj idealną propozycję na wyraziste i smaczne danie. Mięso z kurczaka połączone z aromatycznymi sosami barbecue i Worcester, nutą wędzonej papryki, czosnku granulowanego oraz musztardy angielskiej zachwyci podniebienia Twojej rodziny lub gości. Sprawdź ten wyjątkowy przepis!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
pierś z kurczaka - 800 g
bulion drobiowy - 100 g
sos barbecue - 180 g
musztarda angielska - 30 g
sos Worcester - 20 g
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ:
Cebulę obieramy i kroimy na pół. Następnie wkładamy ją do miski do mieszania termorobota MC Smart i miksujemy, używającprogramu „miksowanie na puree” / czas: 10 sekund / obroty: 8. Po tym wszystko dokładnie zbieramy łopatką ze ścianek.
2.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka kroimy na duże kawałki i wkładamy do naczynia. Na ostrza nakładamy mieszadełko.
3.DODAJEMY SKŁADNIKI I GOTUJEMY:
Dodajemy resztę składników – bulion drobiowy, sos barbecue, musztardę angielską, wędzoną paprykę, czosnek granulowany – i wszystko gotujemy, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 30 minut / temperatura: 70°C / obroty: 1.
4.SZARPIEMY MIĘSO KURCZAKA I PODAJEMY:
Kurczaka przekładamy do miski i szarpiemy mięso przy pomocy widelców. Potem poszarpane już mięso kurczaka mieszamy z sosem Worcester. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy danie.
Kurczak szarpany

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ

Cebulę obieramy i kroimy na pół. Następnie wkładamy ją do miski do mieszania termorobota MC Smart i miksujemy, używającprogramu „miksowanie na puree” / czas: 10 sekund / obroty: 8. Po tym wszystko dokładnie zbieramy łopatką ze ścianek.

2

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Kurczaka kroimy na duże kawałki i wkładamy do naczynia. Na ostrza nakładamy mieszadełko.

3

DODAJEMY SKŁADNIKI I GOTUJEMY

Dodajemy resztę składników – bulion drobiowy, sos barbecue, musztardę angielską, wędzoną paprykę, czosnek granulowany – i wszystko gotujemy, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 30 minut / temperatura: 70°C / obroty: 1.

4

SZARPIEMY MIĘSO KURCZAKA I PODAJEMY

Kurczaka przekładamy do miski i szarpiemy mięso przy pomocy widelców. Potem poszarpane już mięso kurczaka mieszamy z sosem Worcester. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy danie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1276,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

255,3 kcal

🥑

Tłuszcz

2,9 g

🌾

Węglowodany

20 g

🥬

Błonnik

1,3 g

💪

Białko

35,4 g

Podobne przepisy